Hoppas Harris är hårdhudad

Det kommer hon behöva

Jag hoppas att Kamala Harris har elefanthud.

Det kommer hon behöva när Donald Trump lägger in högsta växeln för att skada hennes trovärdighet.

Innan Joe Biden sent i söndags meddelade att han inte längre vill bli demokraternas kandidat i årets amerikanska presidentval verkade utgången mer eller mindre klar. Trump skulle ta hem matchen eftersom motståndet var svagt.

Men nu är alla bollar uppe i luften igen. Vad som helst kan hända.

Än så länge får vi utgå från att vicepresident Kamala Harris utses till Demokraternas presidentkandidat under konventet i Chicago i augusti. Och i så fall hoppas jag att hon är hårdhudad och har ett gott självförtroende.

Det kommer hon att behöva. Donald Trumps mest framträdande drag är inte snällhet. Tvärtom är han infernaliskt elak. Hans attacker på Harris inleddes redan timmarna efter Bidens besked. Trump meddelade att det skulle bli mycket lättare att vinna över Kamala Harris än Joe Biden. Bussigt, Donald.

Men är det sant? Enligt den normala logiken i politiken skulle det kunna vara så. Harris är inte en vit medelålders man.

Kamala Harris.

Det kan också vara svårare för Trump att vara oförskämd mot en 19 år yngre kvinna med gedigen erfarenhet som åklagare än den nästan jämnårige Biden.

Kamala Harris mamma är från Indien, pappa från Jamaica och hon är kvinna. Hon har dessutom misslyckats med att visa framfötterna under sina 3,5 år på posten som vicepresident.

Men Bidens avhopp gjuter nytt liv och nytt självförtroende i den demokratiska presidentvalskampanjen. Hennes partikamrater ser ut att sluta upp bakom henne. De ger henne chans att vinna.

Och, inte minst viktigt, pengarna rullar in till kampanjkassan. Efter Bidens besked slogs nytt rekord, en halv miljard kronor på drygt sju timmar, till en organisation som samlar in pengar från gräsrötter.

Det är kort och gott ett nytt läge.
 

Man kan tycka synd om Joe Biden. Det är inte lätt att bli bortvald, särskilt inte när nästan hela världen bevittnar det.

Men Joe Biden har sig själv att skylla. Hans självuppfattning stämde inte överens med verkligheten.

För bara några dagar sedan hävdade han att han var i bra form, var säker på att vinna. Bara Gud kunde stoppa hans kandidatur sade katoliken Biden:

– Det beror på om Herren den allsmäktige kommer ner och säger det till mig, så kanske jag gör det (drar mig tillbaka), sade Joe Biden i en tv-intervju.

Tydligen såg Herren det som Biden inte själv uppfattade. Nämligen att han tappade tråden, stirrade tomt ut i luften, hittade inte orden och stapplade upp för flygplanstrappor.

Men Joe Biden bär inte hela ansvaret för att han drygt tre månader före valet drar sig ur kampen om presidentposten. En stor del av ansvaret ligger självfallet på det demokratiska partiet.

Jag skulle vilja säga att det liknat en rovdrift på en gammal människa. Det gjorde ont att bevittna. Någon eller några skulle satt stopp för länge sedan. Amerikanska presidenter har alltid ett stenhårt program. Få, om ens några 86-åringar, skulle klara av det. Så gammal är Biden när nästa mandatperiod tar slut 2029.

Diskussionen om Joe Bidens höga ålder var länge lågintensiv. Den exploderade efter valårets första debatt, i CNN den 27 juni. Biden gav ett närmast debilt intryck.

Efteråt ursäktade presidenten sin bleka insats med att han hade haft ett ansträngande program och var slutkörd. Det duger inte.
 

Nästa förödande slag mot Bidens ambitioner kom då han för fem dagar sedan drabbades av covid. Han avbröt programmet och flög hem till Delaware för att isolera sig.

Det kontrasterade mycket ogynnsamt för Biden mot Trumps samtida aktiviteter. Några minuter efter Trump undkommit ett mordförsök, höjde han sin knutna näve och manade kämpa, kämpa, kämpa.

Dagen därpå satt han på hedersläktaren på republikanernas konvent i Milwaukee. Till synes oberörd.

Utanför Vita huset skanderade demonstranter ”Thank you Joe, time to go” (Tack Joe, dags att gå).

Västvärlden har sällan behövt en mer alert och spänstig ledare i USA än i dag. Vi är förhoppningsvis närmare målet nu.

TRE SPANINGAR

OS i Paris ser ut att bli en ekonomisk flopp. Hotellen som mångdubblat priserna blir inte av med rummen, Air France räknar med att gå back någon miljard. Höga priser och hög säkerhet som tär och tar tid. Publiken fruktar att nöjet inte motsvarar pengarna och besväret.

Som väntat omvaldes Ursula von der Leyen som EU-kommissionens ordförande till 2029 även av EU-parlamentet. De som röstade emot henne kunde göra det i trygg förvissning om att deras invändningar var meningslösa. Ingen annan kandidat fanns. Och hon har skött uppdraget med glans sedan 2019.

Ryan Airs biljettpriser sjönk med 15 procent under det första kvartalet av deras brutna räkenskapsår. De tror att priserna fortsätter ner under sommaren, passagerarna håller hårt i pengarna. Vinsten för bolaget ser ut att minska med 45 procent på årsbasis. Det är hårt att vara flygbolag.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.