Emojis och kändisar – Kamala Harris kan väcka ungas engagemang

Publicerad 2024-07-22 20.45

Kamala Harris.

En kokosnöt och en palm. Det är två emojis som snart kommer att bli det främsta sättet att kommunicera att Kamala Harris är den kandidat man stödjer i det amerikanska valet. Redan några timmar efter att Joe Biden meddelade att han inte ska ställa upp i valet började kokosnötterna och palmerna dyka upp i folks användarnamn på X, före detta Twitter. Detta fenomen bör få Trump och hans republikaner att känna oro.

Om Harris blir demokraternas kandidat ska de tävla mot en person som på ett sömlöst och naturligt sätt kan ge upphov till en varm och förtroendeingivande meme-kultur. På TikTok ser vi klipp där hon dansar, skrattar och säger roliga saker utan att det känns tillgjort. Det är något exakt alla andra politiker i hela världen misslyckas med.

Det var i maj förra året som kokosnöt-emojin blev en symbol för vicepresidenten Kamala Harris. I samband med ett tal om ett initiativ för att förbättra amerikanska latinamerikaners möjligheter till arbete citerade Harris sin mamma, apropå att de unga som initiativet riktar sig till, inte ska glömma att de är en del av något större: familjen, skolan, samhället. 

“Jag vet inte vad det är för fel på unga. Tror ni att ni bara föll ner från en kokospalm?” Därefter skrattade hon sitt högljudda, karakteristiska garv innan hon fortsatte: “Ni existerar i den kontext som ni lever i, och i det som kom innan er”. De senaste månaderna, framförallt efter president Joe Bidens katastrofala debatt mot Donald Trump, har koksnötterna vält internet.

I USA började Google-sökningarna för “coconut tree” öka i början av juli och Harris-citatet har mixats in i it girlen Charli XCX låt Von Dutch. Charli XCX, som genom det nya albumet “Brat” startat sommarens stora trend “Brat summer” twittrade under söndagskvällen “Kamala IS Brat”. Kort därpå började Harris följa Charli på Instagram.

Valkampanjen är i gång och lyckas Harris få med sig några av de andra popstjärnor hon redan i dag följer (av de 126 konton vicepresidenten följer återfinns bland annat Billie Eilish, Selena Gomez, Beyonce, Miley Cyrus, Ariana Grande, Lizzo och Rihanna) är saken biff. Från Harris kommunikationsteams sida är det en riskfylld strategi  (cringe-ometern kan när som helst slå i taket), men lyckas de är mycket vunnet med otroligt små och billiga resurser. 

Framförallt står hon utan konkurrens när det gäller att nå den yngre TikTok-publiken på ett genuint sätt. Visst, Trump-memes blir också virala, men inte på samma sätt. Hos honom är det mörkt, undergång och krig - hos Harris är det sol, kokosnötdrinkar och skrattkramp. Hon är awkward på ett sätt som råkar göra henne viral, utan att nagga hennes förtroende i kanten. Den framgången på internet går inte att fejka eller köpa, och det vet republikanerna.

Det är inte en förmåga som i sig själv vinner val, men som aktivering för att gå och rösta är den guld värd. När en enkel emoji kan säga: jag gör min medborgerliga plikt, jag står upp mot Trump och jag tror på demokratin, ja, då är det ganska enkelt. Hennes största misstag just nu skulle vara att själv börja prata om kokosnötter och svara på coola tjejers tweets om henne. Då kommer ALLT vara förstört. 

Harris har fått kritik för att ha varit för osynlig de senaste fyra åren. Demokraterna har fått kritik för att de inte har släppt fram henne tillräckligt mycket. Enligt opinionssiffror är hon inte mer populär än vad Biden var. Men hennes möjligheter att locka samt aktivera nya väljare är än så länge oprövad, och jag skulle inte bli förvånad om en kokosnöt och ett palmträd blir hennes nyckel in i ovala rummet. 

Följ ämnen
Donald Trump