Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Bidens motoffensiv för att rädda sig kvar

Intrycket är att Biden istället för att reflektera över sin kapacitet och lämplighet är fly förbannad på partikamraterna.

Joe Biden tänker inte lämna frivilligt. Det är uppenbart.

I stället går han på offensiven för att fortsätta vara partiets presidentkandidat.

För demokratiska partiet återstår att bestämma hur mycket det får kosta att tvinga bort Biden.

Risken är att man underminerar Biden så mycket att resultatet blir en valseger för Donald Trump.

Senaste dagarna har Joe Biden gått till en furiös motoffensiv mot kraven på att han ska kliva tillbaka och låta någon annan ta sig an Donald Trump i november.

 I fredags gjorde han en längre intervju i tv-kanalen ABC där han tillbakavisade alla farhågor om sin hälsa och gjorde klart att han inte kliver av med mindre än att gud ber honom.

 Under helgen höll han flera valmöten där han försökte göra ett kraftfullt och stabilt intryck från talarstolen.

 I måndags ringde han in till tv-kanalen MSNBC:s morgonprogram och slog i direktsändning bestämt fast att ingen kommer att kunna tvinga bort honom. Att ringa in till tv-program var något Trump ofta gjorde som president.

 I ett delvis upprört formulerat brev till demokratiska kongressledamöter uppmanar han dem att avsluta diskussionen om hans lämplighet, sluta leden och koncentrera sig på att attackera Trump. Han påpekar att partiets väljare utsett honom till kandidat i primärvalen.

Intrycket är att Biden istället för att reflektera över sin kapacitet och lämplighet för jobbet är fly förbannad på partikamraterna som ifrågasätter honom.

I motsats till många andra ser han sin kollaps under debatten mot Trump som en engångsföreteelse som fått alltför stora proportioner.

Demokraterna står inför en ytterst delikat uppgift. Ska de trots Biden ursinniga motoffensiv fortsätta försöken att övertala honom att kasta in handduken?

Trumps försprång har ökat efter debatten men bara några få procentenheter.

Underminera

Om en allt större skara demokratiska kongressmän offentligt kräver att Biden ska bytas ut därför att han inte har kapacitet att klara jobbet finns en klar risk att de underminerar sin egen kandidats chanser i valet om det trots allt blir Biden som ställs mot Trump.

Det är Biden som måste fatta beslutet om han ska vara kvar eller inte. Folk kan försöka övertala honom men om han vägrar är det svårt att göra något åt saken.

Två saker skulle kunna få Biden att hoppa av ”frivilligt”.

 Opinionsmätningarna.

Biden ligger under i så gott som alla mätningar. Trumps försprång har ökat efter debatten men bara några få procentenheter. Skulle det tappet accelerera och Biden känner att han inte har någon chans att vinna är det möjligt att han kliver av.

 Pengarna.

Flera donatorer har redan sagt att de fryser sina bidrag tills Biden byts ut. Än så länge är de få och inget hot mot Bidens kandidatur. Men om en större del av de viktigaste bidragsgivarna håller inne med sina pengar kan det bli praktiskt omöjligt för Biden att fortsätta. En presidentvalskampanj i USA är extremt kostsam. Miljardbelopp behövs för tv-reklam och för att avlöna medarbetare. Biden har i dag en god kampanjkassa men den måste kontinuerligt fyllas på. I motsats till Trump har han ingen egen stor förmögenhet han kan använda.

Nya felsägningar

Problemet för både Biden och demokraterna är att allt fokus nu ligger på presidentens hälsa istället för på Trumps lögner. Även om han den senaste veckan visat en högre grad av vitalitet och engagemang så kommer frågan om hans hälsa att ligga som en våt filt över hela valrörelsen.

Jag har svårt att tro att det inte kommer nya felsägningar, stakningar eller ögonblick av förvirring under de kommande fyra månaderna.

Efter varje sådan kommer frågan på nytt att väckas om Bidens lämplighet för jobbet.

Om inte annat så kommer videon från hans kollaps i debatten att vevas gång på gång. Rykten går redan om att Biden har Parkinsons trots att Vita huset förnekar.

Biden sätter sig själv i en oerhört pressande situation.

Han kan inte heller öppna för att avgå genom att föra något slags offentligt resonemang om alternativen. Han är kandidat tills han säger något annat. Det finns inget mellanting.

Om Biden drar sig tillbaka är den mest sannolika efterträdaren vicepresident Kamala Harris.

Demokraterna har bråttom. Presidentkandidaten utses formellt på partikonventet i mitten av augusti. Fram till dess måste frågan om Biden ha kommit till något slags avslut.

De demokratiska delegaterna på konventet är bundna att rösta för Biden så länge han inte själv avslutar sin kandidatur. Det är svårt att tänka sig att tillräckligt många skulle bryta mot den regeln och lyckas ena sig kring en annan kandidat. Men i teorin är det möjligt.

Harris mest trolig

Om Biden drar sig tillbaka är den mest sannolika efterträdaren vicepresident Kamala Harris. Hon står redan på valsedeln och skulle utan problem få tillgång till Biden-kampanjens kassakista. Någon annan kandidat kan inte per automatik tar över de pengar som Biden-kampanjen samlat in.

Harris har låga opinionssiffror men man kan se hur demokrater i ledande positioner börjar prata om henne på ett mer positivt sätt. Hur hon skulle kunna locka kvinnor och icke-vita väljare. Det är uppenbart att manegen krattas för hennes eventuella inhopp.

I opinionsmätningar klarar hon sig något bättre mot Trump än Biden.

Problemet är att ingen säkert kan veta om det blir lättare att besegra Trump med eller utan Biden.