Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Fredspristagare anländer i Bangladesh

TT-AP

Uppdaterad 10.47 | Publicerad 05.35

Muhammad Yunus, ekonom, fredspristagare och nu utsedd att leda övergångsstyret.

Fredspristagaren och ekonomen Muhammad Yunus – som i dag installeras som Bangaldeshs nya ledare – har landat i Dhaka. Han välkomnas av landets arméchef och flera av protestledarna som tvingade premiärminister Sheikh Hasina på flykt.

– Våldet är vår fiende, låt oss inte skapa fler fiender, säger Yunus som har levt i exil sedan 2008.

Han manar till lugn efter de senaste dagarnas tumult i landet.

Yunus, som fick Nobels fredspris 2006, har snabbinkallats att leda ett övergångsstyre sedan premiärministern Sheikh Hasina flytt landet efter våldsamma protester som skördat många liv.

– Var lugna och förbered er för att bygga upp landet, sade Yunus när han mötte journalister på Charles de Gaulle-flygplatsen i Frankrike på onsdagen, inför hemresan och torsdagens installation i Dhaka.

Yunus har lyfts fram att leda en övergångsregering efter en överenskommelse mellan militären, ledare för civilsamhället och studentaktivister. De senare ledde de oroligheter som började i missnöje över ett kvotsystem som sades gynna anhängare till premiärminister Hasinas parti. Men protesterna växte till att manifestera ett mer allmänt missnöje med Hasinas 15 år vid makten.

Hundratals människor, bland dem 14 poliser, har dödats under oroligheterna.

Planen är att övergångsregeringen med Yunus i ledningen ska förbereda för allmänna val. Men inget är sagt om när de i så fall ska hållas.