Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Svenskar häktade efter sprängdåd i Köpenhamn

Tina Remius/TT

Publicerad 2024-08-10 11.12

Två svenskar har begärts häktade misstänkta för ett sprängdåd i Köpenhamn i tisdags.

De två svenskar i 25-årsåldern som under fredagen utlämnades till Danmark har häktats vid Köpenhamns byret, rapporterar danska TV2. Båda nekar till brott.

De båda, en man och en kvinna, är misstänkta för mordförsök och innehav av en handgranat efter att ha utfört ett sprängdåd mot en närbutik i Köpenhamn i tisdags. De greps i Sverige av svensk polis vid Öresundsbron samma kväll. Ingen skadades vid explosionen.

Enligt den danska tv-kanalen är de båda kända av svensk polis sedan tidigare.

En rad svenskar har på kort tid häktats i Danmark och sprängningen är det fjärde fallet på en vecka där svenska medborgare är inblandade.

Enligt handlingar från danska rikskriminalen NSK, som TT tagit del av, pågår en konflikt mellan det danska gänget ”Loyal to Familia” och ett icke-namngivet kriminellt nätverk. I handlingarna framkommer det att både vapen och sprängmedel förekommit under den senaste tiden.

Båda grupperingarna uppges ha utfört våldsamma handlingar riktade mot varandra. I dagsläget bedömer NSK att det finns en påtaglig risk för ytterligare våldsamma händelser som ett led i konflikten.