Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Dansk polis utreder svensk koppling efter mord

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-08-09 09.57

En man dog efter en skottlossning i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn på torsdagskvällen.

Dansk polis utreder gårdagens dödsskjutning brett. Här ingår att undersöka en eventuell koppling till Sverige, uppger Köpenhamnspolisen för TT.

Beskedet kommer efter att flera svenskar häktats misstänkta för inblandning i mordförsök i landet.

Det var vid 17-tiden på torsdagen som en man i 40-årsåldern dog i en skottlossning i stadsdelen Nørrebro. Ytterligare en kvinna skadades.

Enligt Köpenhamnspolisen gick kvinnan förbi gärningsplatsen och skadades i attacken mot mannen. Hon uppges inte vårdas för livshotande skador.

Båda offren är danska medborgare, uppgav vice polisinspektör Lasse Michelsen under torsdagen.

Flera skjutningar

Ingen person har gripits efter dödsskjutningen och än är det för tidigt att säga något om ett eventuellt samband med tidigare skottlossningar i landet, uppger Köpenhamnspolisen för TT.

Skjutningen i Nørrebro var den tredje på kort tid i Köpenhamn. För en dryg vecka sedan avlossades skott – också i området Nørrebro – utan att någon skadades. Under måndagseftermiddagen skadades en person vid en skottlossning nära köpcentret Frederiksberg Centret.

Unga värvas

Den senaste tiden har flera svenska tonåringar häktats misstänkta för inblandning i mordförsök i Danmark, och dansk polis har beskrivit hur unga svenskar värvas för att utföra våldsdåd i Danmark.

Två svenska medborgare, en man och en kvinna i 25-årsåldern, är även misstänkta för att ha utfört ett sprängdåd mot en närbutik i Köpenhamn i tisdags. De greps i Sverige samma kväll och ska utlämnas till Danmark.

Konflikt mellan danska gäng

Bakgrunden till den senaste tidens våldsvåg, där fem svenskar häktats för mordförsök och en sprängning inom en vecka, är en konflikt mellan två gäng i Danmark, uppger danska rikskriminalen NSK för TT.

Enligt handlingar från NSK pågår en konflikt mellan det danska gänget ”Loyal to Familia” och ett icke-namngivet kriminellt nätverk. I handlingarna framkommer det att både vapen och sprängmedel förekommit under den senaste tiden.

Båda grupperingarna uppges ha utfört våldsamma handlingar riktade mot varandra. I dagsläget bedömer NSK att det finns en påtaglig risk för ytterligare våldsamma händelser som ett led i konflikten.