Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

70-åringen kan ha kört in i tåget med avsikt

Uppdaterad 19.08 | Publicerad 18.25

Demonstration för Palestina i Malmö

Åklagaren: Vi tar höjd för det

70-åringen delade hundratals främlingsfientliga inlägg på sociala medier.

I lördags misstänks han ha kört rätt in i en Palestinademonstration i Borås.

– Vi tar givetvis höjd för att det kan vara avsikt bakom detta, säger åklagare Jack Parsland som nu tar över fallet igen.

Det var i lördags som bilisten körde in i demonstrationståget för Palestina. Vittnen säger att 70-åringen upprepade gånger backade in i folkmassan.

Hur rubriceras ärendet?

– Det enda jag kan säga där är att inledande rubricering när ärendet kom in till oss har varit vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Men jag vill inte i nuläget gå in på vad det är för rubriceringar.

I början av veckan tog åklagaren över ärenden, men skickade sedan tillbaka förundersökningen till polisen.

Nu är det tillbaka på åklagarens bord igen.

Anledningen uppges vara att mannen bland annat har jämfört palestinier med nazister på X, ett av inläggen löd ”Utplåna palestinier”, rapporterar P4 Sjuhärad. Han uppges också ha delat invandrarkritiska inlägg och bilder på palestinska flaggan bredvid ett hakkors.

– Vi tar givetvis höjd för att det kan vara avsikt bakom detta och det är någonting vi beaktar i vår utredning, men vi måste jobba brett nu i det här tidiga skedet, säger Jack Parsland.

”Mer komplicerat”

Till Göteborgs-Posten säger han:

– Det har tillkommit vissa uppgifter. Det kokade ner till att bedömningen till insikterna och avsikterna som föraren haft med det här agerandet är en mer komplicerad fråga än man tidigare bedömt, säger han och bekräftar att en del av dem handlar om bilistens agerande på sociala medier.

70-åringen själv har berättat för polisen att demonstranter omringat bilen, att han blivit slagen i ansiktet och att ett av däcken på hans bil blivit punkterat med kniv.

– Mannen berättar för oss att en stor grupp demonstranter har förföljt bilen och slagit på bilen med basebollträ och punkterat ett däck genom att sticka in en kniv i gummit, har Peter Adlersson, polisens presstalesperson, sagt till Aftonbladet.

Två polisanmälningar

Ingen i demonstrationståget behövde föras akut till sjukhus i ambulans.

Två polisanmälningar finns. En mot 70-åringen som rubriceras som vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik och en anmälan från 70-åringen om skadegörelse och misshandel.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln