Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Lejon avlivat – satte i halsen

Uppdaterad 2024-08-13 | Publicerad 2024-08-12

Lejonhonor som äter på Borås djurpark.

Lejonet drabbades av panik och kämpade för sitt liv.

En köttbit satt som ett lock i matstrupen på Azizi.

– Det var så allvarligt att vi tog beslutet att avliva honom, säger Johan Jönsson, zoolog vid Borås djurpark.

Den unge hannen var en av Borås djurparks sju lejon. Han föddes i maj förra året, mamma är parkens egen Nezuru. Pappan lånades in från Leipzig i Tyskland.

Det var strax efter matningen i lördags inför parkens besökare som det gick helt fel för den hundra kilo tunge hannen.

– Det var ett lejon som började harkla sig, hoppa runt, och bete sig märkligt, precis som att det hade satt något i halsen. Till slut lade sig djuret på marken, säger en besökare till Borås Tidning.

Fick andnöd

Johan Jönsson säger till Aftonbladet:

– Det är samma mat som de alltid äter och de utfordrades på samma sätt som de brukar. Man sätter fast köttbitar på olika ställen i anläggningen så att de får springa runt och klättra lite.

– Han satte i halsen vid en utfordring. Det var så illa att han fick kraftig andnöd. Besökare uppmärksammade personal på det, som insåg att det var allvarligt. De försökte få in alla andra lejon. Azizi låg kvar och ville inte röra på sig.

”Maximal otur”

Personalen beslutade sig för att söva honom.

– Men vi konstaterade ganska snabbt att det egentligen inte fanns så mycket vi kunde göra. Det var en kraftig förstoppning ganska långt ner i foderstrupen som tryckte på luftvägarna. Det var så allvarligt att vi tog beslutet där och då att avliva honom.

– Det var maximal otur.

Följ ämnen i artikeln