Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Uppgifter: Hamas ledare död

Uppdaterad 17.43 | Publicerad 14.58

Följ ämnen
Israel

Hamas högsta ledare Yahya Sinwar är död, säger en israelisk källa till public service-bolaget Kan.

Militären uppger att ingen gisslan påträffades i den byggnad där de dödades. Tidigare uppgifter har gjort gällande att Hamasledaren skulle gömma sig bland gisslan och använda dem som mänskliga sköldar.

Den israeliska tv-kanalen Keshet 12 rapporterar att styrkor öppnade eld mot en grupp ”terrorister” på byggnadens nedersta våning. När de sedan gick in i byggnaden såg de att en av de döda ”var mycket lik Sinwar”, skriver The Times of Israel.

Hamasledaren Yahya Sinwar.

En av hjärnorna bakom 7 oktober

Den drygt 60-årige Sinwar – den terrorstämplade rörelsens högste ledare i Gaza och jagad av Israel som ser honom som högst ansvarig för attackerna den 7 oktober 2023 – antas ha bott i Gazas underjordiska tunnelsystem.

Sinwar utsågs som efterträdare till Ismael Haniya, som dödades i en israelisk attack i juli i Irans huvudstad Teheran. Israel hävdar sig också ha dödat ledaren för Hamas militära gren, Mohammad Dayf, men det förnekas av av den palestinska milisen.

Yahya Sinwar på ett plakat vid en demonstration till stöd för palestinierna i Jemen tidigare i år.

”Är nummer ett på dödslistan”

Anders Persson, statsvetare på Linnéuniversitet och Israelexpert, säger att det finns all anledning att ta uppgifterna om att Israel kontrollerar om Hamasledare Yahya Sinwar dödats på allvar.

– Israel har haft rätt i stort sett alla gånger tidigare när man har kommit med den här typen av uppgifter, säger Anders Persson.

Om det skulle visa sig att Yahya Sinwar dödats skulle det vara en ”enorm skalp” för Israel, enligt Persson den största hittills under kriget.

– Sinwar är trots allt nummer ett av dem som är på Israels dödslista.

Sinwars död skulle kunna innebära en möjlighet för Israel att stänga konflikten.

– Det ger Israel ett möjligt segernarrativ så att man enklare skulle kunna förklara kriget över, säger Persson.

Följ ämnen i artikeln