Så tänker Hamasledaren: "Just där vi vill ha dem"

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-06-12

Den kontroversielle Yahya Sinwar på ett plakat vid en demonstration till stöd för palestinierna i Jemen i våras.

Som Hamas högste ledare i Gazaremsan är Yahya Sinwar ständigt jagad, alltid gömd, och uttalar sig inte längre offentligt.

Men i hemliga meddelanden som nu läckt ut låter han cyniskt optimistisk. ”Vi har israelerna just där vi vill ha dem”, skriver han till rörelsens vapenvileförhandlare.

Han är Israels fiende nummer ett.

Yahya Sinwar tros styra den palestinska krigföringen från underjordiska tunnlar i Gaza. Hur han kommunicerar med omvärlden är till stora delar höljt i dunkel, men på något sätt får han via mellanhänder ut meddelanden till terrorstämplade Hamas politiska ledning i exil, och till medlarna från bland annat Egypten och Qatar.

Och trots ett synbarligen hopplöst militärt underläge verkar han se med tillförsikt på krigsutvecklingen, enligt The Wall Street Journal (WSJ) som har kommit över ett antal av Sinwars budskap från de senaste månaderna.

Jämför med Algeriet

Att civila drabbas, och dödats i tusental eller tiotusental, ser han enligt citaten som ”nödvändiga uppoffringar”. Jämför till exempel med krigen i Algeriet under 1900-talets andra halva, som kostade sammanlagt flera hundratusen liv, skriver han enligt WSJ.

Den nu 62-årige Sinwar har levt ett våldspräglat liv, och har även inom militanta palestinska kretsar beskrivits som blodtörstig och extrem. Den stora terrorattacken in i Israel som blev starten på kriget den 7 oktober bär hans signum. Men inför medlarna hävdar han att avsikten aldrig var att kidnappa barn och andra oskyldiga civila. ”Det spann i väg bortom kontroll”, skriver han om scenerna där vanliga israeler brutalt släpades över gränsen till Gazaremsan. ”Folk drogs med i detta, det borde inte ha skett”.

Trumf på hand

Han verkar ändå se det som att Hamas – både med sin gisslan och i sin kvarvarande militära styrka – har trumf på hand i de samtal om eldupphör som nu verkar nära att gå i mål. Men medan den extremislamistiska rörelsens politiska ledning lever bekvämt utomlands signalerar Sinwar till dem att han tänker fortsätta strida oavsett hur det går.

Han drar en parallell med det mytomspunna slaget vid Karbala i nuvarande Irak år 680, då profeten Muhammeds dotterson Husayn ibn Ali enligt islamisk tradition offrade sig för religionens skull. ”Vi måste fortsätta på den väg vi valt”, skriver han. ”Även om det blir ett nytt Karbala”.