Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Hamasledaren Yahya Sinwar dödad i Gaza

Uppdaterad 20.10 | Publicerad 15.00

Hamasledaren Yahya Sinwar på en bild tagen i Gaza stad i april 2022.

Hamasledaren Yahya Sinwar har dödats i Gaza, uppger Israel.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att dödandet av Sinwar markerar ”början på tiden efter Hamas”.

Netanyahu säger i ett uttalande som publicerats på X att ”Hamas kommer inte längre att styra Gaza”, skriver The Times of Israel.

– Han sade till er att han var ett lejon, men i själva verket gömde han sig i en mörk håla. Och han dödades när han flydde i panik från våra soldater, säger Netanyahu.

– Till Hamas-terroristerna säger jag: era ledare flyr och de kommer att elimineras.

”Vi kommer fortsätta”

Han vänder sig även till anhöriga till de israeler som tagits gisslan av Hamas.

– Vi kommer att fortsätta med all vår styrka till dess att era nära och kära, som är våra nära och kära, återvänder, säger premiärministern enligt tidningen.

Tidigare under torsdagen skrev israeliska militären på X att tre ”terrorister” dödats i Gaza. Dna-tester och tandkort bekräftade några timmar senare att Sinwar var en av dem.

Ingen ur gisslan

Militären uppgav att ingen ur gisslan påträffades i den byggnad där de dödades. Tidigare uppgifter har gjort gällande att Hamasledaren skulle gömma sig bland gisslan och använda dem som mänskliga sköldar.

Den israeliska tv-kanalen Keshet 12 rapporterar att styrkor öppnade eld mot en grupp ”terrorister” på byggnadens nedersta våning. När de sedan gick in i byggnaden såg de att en av de döda ”var mycket lik Sinwar”, skriver The Times of Israel.

Israels armé var inte medveten om att Sinwar befann sig i området när de genomförde attacken i går, rapporterar Keshet 12.

Jagad av Israel

Den 61-årige Sinwar – den terrorstämplade rörelsens högste ledare och jagad av Israel som ser honom som högst ansvarig för attackerna den 7 oktober 2023 – antas ha bott i Gazas underjordiska tunnelsystem.

Sinwar utsågs som efterträdare till Ismael Haniya, som dödades i en israelisk attack i juli i Irans huvudstad Teheran. Israel hävdar sig också ha dödat ledaren för Hamas militära gren, Mohammad Dayf, men det förnekas av av den palestinska milisen.

Hamas har inte bekräftat Sinwars död.