Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

"Slaktaren från Khan Yunis" dödad

Uppdaterad 19.48 | Publicerad 18.59

Yahya Sinwar håller tal i Gaza i april 2022. Arkivbild.

Hamasledaren Yahya Sinwar satt i israeliskt fängelse i 23 år och släpptes i en fångutväxling 2011. Han blev senare Hamas högsta ledare och pekades ut som Israels fiende nummer ett.

Nu har han dödats av den israeliska militären.

Yahya Sinwar har kallats ”slaktaren från Khan Yunis” och beskrivits av experter som både brutal och kompromisslös.

61-årige Sinwar var den terrorstämplade gruppens högste ledare i Gaza sedan 2017, senare rörelsens högsta ledare efter det att Ismael Haniya dödades i en israelisk attack i Teheran i juli, och pekas ofta ut som den som de facto styrt rörelsen.

Tillsammans med Mohammad Dayf anses han ha varit hjärnan bakom 7 oktober-attacken, som dödade omkring 1 200 israeler och som ledde till att Israel förklarade krig mot Hamas.

Sinwar har sedan kriget inleddes antagits gömma sig någonstans i Gazas underjordiska tunnelnätverk. Israelisk gisslan som släppts har berättat att de sett honom, men några särskilt säkra uppgifter har inte funnits på många månader.

Fängslad i 23 år

Sinwar var en synnerligen hårdför ledare och även hans egna, inom militanta palestinska kretsar, beskriver honom som blodtörstig och extrem.

Vittnesmål beskriver hur han i slutet av 1980-talet knivdödade palestinier som samarbetade med Israel. Något han både erkände och skröt om, och sedan också dömdes för.

Han satt i israeliskt fängelse i sammanlagt 23 år, där han omedelbart fick en ledarroll, känd för sin brutalitet. 2011 släpptes han i en uppmärksammad fångutväxling.

Radikaliserades

En högt uppsatt källa inom al-Fatah, det sekulära palestinska parti som styr på Västbanken, menar att Israels i särklass största misstag var att släppa Sinwar ur fängelse.

– Så länge han andas styr han, och han är en galen fanatiker, har källan sagt till tidningen Haaretz.

Han säger också att Sinwar radikaliserades i israeliskt fängelse så till den grad att han uppriktigt trodde att han var ”profeten Muhammeds medhjälpare”.