Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Äggvarning efter ”bearnaise-larm”: Kolla märkningen

Publicerad 11.29

Sedan juli i år har salmonellafallen ökat i Sverige.

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu privatpersoner att inte äta råa utomnordiska ägg.

– Vi misstänker flera varianter av salmonella bland ägg som främst importerats från Ukraina, säger Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Sedan i början av året har flera sjukdomsfall med salmonella identifierats. Utredningarna pekar på konsumtion av importerade ägg från Ukraina.

Äggen som har analyserats har sålts både till privatpersoner och till restauranger, dock utan att salmonella har kunnat påvisas.

– Smittskydden har i flera fall samlat in information som bidrar till en stark epidemiologisk koppling till äggen, men än så länge saknas mikrobiologiska belägg för salmonella, säger Rikard Dryselius.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det oklart hur många som har smittats, men de konstaterar en ökning sedan juli i år.

– Sammanlagt har vi misstankar om att upp till sex olika varianter av salmonella, som har identifierats hos sjukdomsfall, kan ha sitt ursprung från ägg. Det rör sig om ett 60-tal sjukdomsfall som kan ha koppling till äggen, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt svårt att hitta salmonella i ägg. Det beror på att bakterierna inte är jämnt spridda bland dem, även om äggen ligger i samma paket.

Mats Lindblad är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket och säger att äggimporten har ökat sedan förra årsskiftet.

– Det beror framförallt på att landets största äggproducent hade ett stort utbrott och var tvungen att avliva alla höns. Sedan dess har det varit brist på ägg vilket har ökat importen för att täcka behovet, säger Mats Lindblad.

Arkivbild. Ägg.

Utrikeshandelsstatistik finns ännu inte för 2024, men i ett mejl skriver Jordbruksverket: ”Vi importerade 289 ton färska ägg direkt från Ukraina 2023, men det kan röra sig om större kvantiteter som kommer via andra länder”.

Flera av de drabbade har konsumerat löskokta eller råa ägg i till exempel bearnaisesås, skagenröra och carbonara. För att undvika att bli smittad uppmanar myndigheten att inte äta råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Borde konsumenter vara oroliga?

– Jag tycker inte att man borde vara orolig, men man bör titta på märkningen på paketen. Man ska inte äta råa ägg om de kommer från utomnordiska länder, säger Mats Lindblad.