Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Övar i Ukraina för större krig: ”Får tillfälle att strida”

Publicerad 00.08

De har sålt robotar och artillerigranater till Putin.

Nu uppges även landets soldater strida i Ukraina.

Experter fruktar att Kim har en långsiktig plan.

Följ ämnen
Ryssland

Regimen har hotat både Sydkorea och USA med krig ett otal antal gånger. Nu fruktar man att Nordkorea använder Ukraina som ett övningsfält för vapen och soldater inför en större sammandrabbning mot sina fiender.

Vrakdelar från nordkoreanska kortdistansrobotar av typen KN23 hittades efter en rysk attack mot Charkiv i början av året.

Döda nordkoreaner

Det var ett första bevis för att det militära samarbetet mellan Vladimir Putin och Kim Jong-Un hade aktiverats i Ukraina.

Dessutom uppges Nordkorea ha skickat båtlaster med artillerigranater till Ryssland.

Enligt Sydkorea och Ukraina ska Kim nu ha tagit samarbetet längre och skickat soldater till Putins krig.

Den ukrainska militären säger sig ha påträffat döda nordkoreanska soldater på slagfältet, en uppgift som Sydkoreas försvarsminister Kim Yong-hyun menar är ”högst sannolik”.

Enligt experter som The New York Times talat med är det ingen slump. Nordkorea vill vässa sina militära förmågor i skarpt läge samtidigt som spänningarna ökar med grannen i söder.

”Vill inte missa tillfället”

– Det har varit ett mönster: När Nordkorea har sålt vapen till länder som ligger i krig, skickar de dit folk. Inte bara för att hjälpa länderna använda vapnen, men ofta också för att strida, säger Yang Uk, militär analytiker i Seoul, till NYT.

– De verkar inte vilja missa ett tillfälle att strida i krig och få erfarenhet.

Yang Uk uppger att detta skulle vara första gången på flera årtionden som nordkoreanska trupper deltar i ett större krig.

– Det är ett tillfälle för deras befäl att uppleva hur moderna krigföring ser ut, inklusive användningen av drönare. De kommer studera hur dessa lärdomar kan överföras till en koreansk krigsskådeplats, säger han till NYT.

Tänkt vapen mot Sydkorea

Kortdistansroboten KN23 antas vara ett av Nordkoreas främsta vapen mot Sydkorea om krig bryter ut mellan länderna.

– Från användningen på slagfältet kan Nordkorea samla värdefull data för att öka robotens effektivitet – data man också kan använda när man säljer till utländska köpare, säger Yang Moo-jin, som leder ett institut inriktat på Nordkorea-studier i Sydkorea, till NYT.

Från amerikanskt håll säger man sig inte ha sett några bevis för att reguljär nordkoreansk trupp hittills satts in i striderna i Ukraina. De döda nordkoreaner som påträffats tros vara soldater som rekryterats av Ryssland.

En källa i Pentagon säger dock till NYT att denne ”inte skulle bli förvånad” om Kim Jong-Un skickar soldater för att strida i landet.