Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Mykoplasma sprids i Sverige – då ska du söka vård

Uppdaterad 15.20 | Publicerad 13.41

För de flesta är mykoplasma en vanlig förkylning.

Men bland unga är den smittsamma bakterien den vanligaste orsaken till lunginflammation.

Nu sprids smittan i Sverige.

Under pandemiåren levde vi isolerat och hade lite kontakt med andra människor. Åtgärderna för att bromsa coronaviruset hindrade också andra sjukdomar som spreds på samma sätt från att få fäste. Därför såg man väldigt få fall av mykoplasma under tiden med restriktioner, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén som också är infektionsläkare och professor vid Sahlgrenska akademin.

Läs mer: ”Är det någon skillnad mot könssjukdomen?” Experten svarade på läsarfrågor

Men att få fick sjukdomen innebär också att få nu har immunitet.

– Har det varit väldigt få blir det fler som blir mottagliga, säger Magnus Gisslén.

Det gör att smittan nu verkar öka i Sverige.

Hur många som smittats är omöjligt att svara på, säger Magnus Gisslén. De flesta som får sjukdomen får symptom som en vanlig förkylning och kontaktar aldrig vården.

Mykoplasma mest smittsamt i början

Det dröjer två till tre veckor från att man smittats till att sjukdomen bryter ut. Som mest smittsam är sjukdomen när man först får symptom.

Sjukdomen kan drabba människor i alla åldersgrupper. Barn blir oftast inte allvarligt sjuka. Men bland unga och medelålders är mykoplasma den vanligaste orsaken bakom lunginflammation.

– Men det beror framför allt på att det är ovanligt med andra typer av lunginflammation i den gruppen, säger Magnus Gisslén.

En av tio får lunginflammation

Ungefär en av tio som smittats får lunginflammation. Andra vanliga symptom på mykoplasma är heshet, feber och torrhosta. Oftast går det över snabbt men ibland kan hostan hålla i sig i veckor.

Den som misstänker att den smittats av mykoplasma ska behandla det som en vanlig förkylning. Om man känner sig riktigt dålig, till exempel att det känns jobbigt att andas och gör ont i bröstet och ryggen, ska man kontakta vården genom 1177.

Vad kan man göra för att skydda sig?

– Det är väldigt svårt att skydda sig. Det här cirkulerar och kan gå runt i familjer. Men det handlar om sunt förnuft. Är man sjuk och har hosta och feber ska man försöka hålla sig hemma och inte träffa andra, säger Magnus Gisslén.

Illustration.

Följ ämnen i artikeln