Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Expert skeptisk till uppgifter om nordkoreanska soldater

Uppdaterad 13.01 | Publicerad 12.01

Uppemot 10 000 nordkoreanska soldater är redan i Ryssland och ska skickas till Ukraina, uppger ukrainska medier.

Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant i Försvarsmakten, är skeptisk:

– Det är sannolikt inte särskilt många ryska militärer som talar koreanska. Det ställer till problem vid ordergivningen, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Den 3 oktober ska sex nordkoreanska officerare ha dött nära ockuperade Donetsk i en ukrainsk robotattack. De var på plats för att understödja de ryska trupperna vid användningen av det nordkoreanska robotsystemet KN-23, enligt uppgifter i flera medier.

Sedan dess har rapporterna om nordkoreanska soldater i de ryska väpnade styrkorna ökat. Den 10 oktober hävdade brittiska The Guardian att ”dussintals nordkoreaner” är på plats i Ukraina för att hjälpa till med KN-23-systemet.

På tisdagseftermiddagen skrev Kyiv Post att en bataljon på 3 000 nordkoreanska fallskärmssoldater utrustas med vapen och utbildas i Ryssland, för att skickas till Ukraina.

Och på kvällen uppgav Kyiv Independent att 10 000 nordkoreanska militärer skickats till Ryssland. Tidningen rapporterade också att 18 nordkoreaner har deserterat från sina ställningar i ryska områden nära den ukrainska gränsen.

Militäranalytikern Ilja Abisjev konstaterar i en artikel för BBC Russian Service att Nordkoreas soldater saknar stridserfarenhet, vilket inte är ett plus.

Jörgen Elfving.

Expert: Jag är skeptisk

Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant i Försvarsmakten, betvivlar inte att enstaka nordkoreanska soldater kan finnas på plats i Ukraina, men han är tveksam till att tusentals skulle skickas dit:

– Jag är skeptisk till en insats av 3 000 nordkoreanska soldater i Ukraina, av flera skäl. För det första är det en fråga om språkförbistring. Sen är det fråga om materielen är kompatibel, exempel ledningssystem. Om i stället Ryssland ska utrusta nordkoreanerna, då tar man av de egna resurserna som börjar bli uttunnade.

Ryska exiltdningen Verstka uppger att nordkoreanerna kan användas bakom fronten, vilket frigör ryska styrkor som kan skickas fram?

– Det är en tänkbar lösning, men då blir de någon form av arbetsstyrka. Och den ryska personal de avlöser tillhör i så fall sannolikt underhållsförband, som normalt inte är av samma fysiska status som luftlandsättningsförbanden.

Läs mer: Så har Putin byggt sin hemliga spökarmé


Hur viktiga är de nordkoreanska vapensändningarna till ryssarna i Ukraina?

– Den nordkoreanska artilleriammunitionen är behäftad med ett antal felaktigheter. Det blir eldrörsbrisader och den har inte samma räckvidd som den ryska ammunitionen. När det gäller de nordkoreanska robotarna så har en del av dem missat målet eller inte nått fram eller till och med exploderat strax efter att de avfyrats.

Enligt uppgift i flera medier kommer hälften av artilleriammunitionen som nu ryssarna använder i Ukraina från Nordkorea?

– Ja, med de volymerna så kanske det spelar mindre roll att det finns defekter i ammunitionen, säger Jörgen Elfving.

Ryssland och Nordkorea har nyligen slutit ett säkerhetsavtal, som stadgar att om det ena landet blir attackerat av en tredje part, så ska det andra landet skicka militär hjälp i form av soldater och materiel, enligt Kyiv Post.

Nordkoreas ledare Kim Jong Un.
Putin.