Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Uppgifter: Nordkoreanska soldater i Ryssland

Uppdaterad 07.58 | Publicerad 05.33

USA:s regering är ”oroad” över obekräftade rapporter om nordkoreanska soldater som stridar för Ryssland, rapporterar Reuters.

– Det här handlar inte längre bara om att leverera vapen, varnade Zelenskyj i helgen.

Om uppgifterna stämmer skulle det markera en betydande ökning av Rysslands och Nordkoreas militära samarbete, enligt Sean Savett, talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd.

”Ett sådant drag skulle också indikera en ny nivå av desperation för Ryssland”, säger Savett i ett uttalande.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnade i söndags för att Nordkorea skickar militär personal till Ryssland.

– Vi ser en ökande allians mellan Ryssland och regimer som Nordkorea. Det här handlar inte längre bara om att leverera vapen. Det handlar faktiskt om att överföra människor från Nordkorea till de ockuperande militära styrkorna, sade Zelenskyj i sitt kvällstal.

I ukrainska medier har det rapporterats, med hänvisning till anonyma underrättelsekällor, att Ryssland förbereder en bataljon med bland annat nordkoreanska soldater som ska kunna sättas in i ryska Kurskregionen, där styrkor från Ukraina genomför en offensiv.

Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av andra källor.

Tidigare i somras besökte Rysslands president Vladimir Putin Nordkorea och skrev under ett partnerskapsavtal med landets diktator Kim Jong-Un.

Nordkorea har sedan tidigare levererat betydande mängder vapen till Ryssland, däribland granater och robotar.

Rysslands president Vladimir Putin då han i juni besökte Nordkorea och skrev under ett partnerskapsavtal med landets diktator Kim Jong-Un.