Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Ultimatumet från USA till Israel – har 30 dagar på sig

Publicerad 2024-10-16 22.05

I brevet från USA finns en kravlista.

Om Israel inte följer den slutar USA skicka vapen.

Detta beskrivs som det tydligaste ultimatumet hittills från USA:s sida, enligt Reuters.

Följ ämnen
Israel

I det fyra sidor långa brevet som läcktes under tisdagen, undertecknat av USA:s försvarsminister Lloyd Austin och utrikesminister Antony Blinken, varnas Israel, skriver New York Times.

Brevet skickades under söndagen till Israels försvarsminister Yoav Gallant och ministern för det israeliska regeringsdepartement som ansvarar för offentlig diplomati Ron Dermer.

Austin och Blinken skriver att USA kommer att dra tillbaka sitt militära stöd till Israel om de inte tillåter att mer humanitär hjälp kommer fram till de två miljoner personer som är kvar i Gaza inom 30 dagar.

Det som Israel måste göra inom en månad redogörs mer detaljerat i en lista på 15 punkter. Till exempel ska Israel se till att minst 350 lastbilar per dag ska komma in i Gaza. Israel ska även bevilja pauser i striderna för att tillåta biståndsleverans som till exempel vaccin. Innan det blir vinter, ska också personer som befinner sig i Mulawiområdet få ta sig närmare in mot landet.

Brevet är det tydligaste ultimatumet hittills sedan kriget i Gaza började för ett år sedan, skriver Reuters.

Därför strider Hizbollah och Israel i Mellanöstern


Antony Blinken och Benjamin Netanyahu.

”Inte menat som ett hot”

Den humanitära hjälpen i Gaza har minskat med 50 procent, skriver de amerikanska ministrarna i brevet. September var även den månad där minst hjälp kom in till landet.

Vita husets talesman för nationell säkerhet John Kirby sa att brevet ”inte var menat som ett hot” men la tyngd på att det är brådskande att öka det humanitära biståndet i Gaza, enligt Reuters.

En israelisk tjänsteman i Washington sa att brevet hade mottagits och att det granskas, enligt nyhetsbyrån.

”Israel tar den här frågan på allvar och har för avsikt att ta itu med de farhågor som tas upp i detta brev med våra amerikanska motsvarigheter,” sade tjänstemannen enligt Reuters.

Israel ett steg framåt – men räcker inte

Efter brevet från USA, under tisdagen och onsdagen, ska nära 200 lastbilar med vatten och mat åkt över gränsen in i Gaza, enligt New York Times. Det är dock långt ifrån tillräckligt av vad hjälporganisationer säger behövs för att möta behoven i Gaza, skriver de.

Under onsdagen sa även Israels FN-ambassadör Danny Danon att de "fortsätter att arbeta med våra internationella partner för att säkerställa att biståndet når de som behöver det", enligt Reuters.

Gaza i slutet av september.

Följ ämnen i artikeln