Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Så försöker Biden vända Harris opinionssiffror

Publicerad 2024-10-16 22.06

Kriget i Gaza fortsätter att hota Kamala Harris chanser att vinna presidentvalet.

I det ljuset ska man se president Bidens plötsliga hot:

Att stoppa vapenleveranser till Israel om inte premiärminister Netanyahu ser till att mer mat, vatten och medicinska förnödenheter når befolkningen i Gaza.

Harris ser ut att ha stagnerat i opinionen.

Demokraterna hade hoppats att kriget skulle ha tagit slut under sommaren. Därmed skulle Gazakrigets påverkan på presidentvalet kunna minimeras.

Men inför öppen ridå har Netanyahu gång på gång trotsat Bidens vilja. USA har jobbat stenhårt för att få till stånd en vapenvila men varje gång en sådan sett ut att vara nära har Israel agerat på ett sätt som dragit undan mattan för fredsförhandlarna.

Demokraternas problem är de dryga 300 000 väljare med rötterna i Mellanöstern som bor i delstaten Michigan.

De har drivit en kampanj mot Bidens och Harris Israelvänliga politik och krävt att de amerikanska vapensändningarna till Israel ska stoppas. Under primärvalen gjorde de allvar av sitt hot genom att inte rösta på Biden. I valet 2020 vann Biden delstaten med bara 150 000 rösters marginal.

 
Trots att partiet nu bytt kandidat till vicepresident Kamala Harris är det många i Michigan som i opinionsmätningar fortsätter säga att de inte kan tänka sig rösta på Harris så länge USA tillåter massakrer på den palestinska civilbefolkningen.

Michigan är en väldigt viktig delstat som Harris i praktiken måste vinna om hon ska bli president. Den är en av sju så kallade vågmästarstater och en del av det som kallas den blå väggen, delstater som måste rösta demokratiskt om partiets kandidat ska ha en chans.

Protester i Michigan när Biden var på besök tidigare i år.

Med mindre än tre veckor kvar till valdagen leder Trump i Michigan i Real Clear Politics sammanvägning av flera opinionsmätningar. Visserligen väldigt knappt och inom felmarginalen. Men i normala fall borde Harris ha haft en ledning med åtminstone några procent för att känna sig säker på att vinna delstaten.

 
Även i övrigt ser Harris ut att ha stagnerat i opinionen. Trots att hon den senaste tiden ställt upp på fler intervjuer och intensifierat sitt kampanjande knappar Trump in om man får tro mätningarna.

Därför misstänker jag att Bidens ultimatum till Netanyahu är mer ett utslag av behovet att ge Harris en hjälpande hand. Snarare än om omsorgen om de två miljoner palestinier som just nu lever i en pågående humanitär katastrof i Gaza.

Netanyahu har fått ett ultimatum av Biden. Här möttes de i Washington i somras.

På annat sätt är det svårt att tolka den 30 dagars frist som Biden ger Netanyahu. Även om Vita husets presstalesman försäkrar att tidsfristen inte har något med valet att göra.

Problemen med hjälpsändningarna till Gaza är knappast nya. Israel har ända sedan dag ett gjort sitt bästa för att hålla hjälpen på ett absolut minimum.

Larmrapporterna om undernäring, svält, brist på mediciner, usla hygienförhållanden och en rad andra problem har duggat tätt sedan någon vecka in på det krig som Israel startade som svar på Hamas terrorattack den 7 oktober.

Larmrapporterna från Gaza duggar tätt. Här väntar barn på att evakueras från en skola där de sökt skydd.

USA och många andra har genom påtryckningar och förhandlingar lyckats förmå Israel att periodvis öka hjälpen. Israel hävdar att alla Gazabor får över 3 000 kalorier om dagen och att delar av hjälpen hamnar i händer på Hamas.

 
Men den senaste månaden har antalet lastbilar med hjälp som släppts in till Gaza minskat kraftigt. Hjälporganisationer och FN-organet UNWRA talar om en katastrofal situation.

Så om Biden verkligen ville hjälpa Gazas invånare borde han satt en betydligt kortare deadline. Men det vågar han inte av inrikespolitiska skäl.

Om Biden slutar skicka vapen till Israel före presidentvalet riskerar det att kraftigt erodera de judiska rösterna på Harris. USA som helhet är trots allt fortfarande väldigt Israel-vänligt.

Trump skulle utnyttja ett vapenstopp till sin egen fördel i valspurten.

I augusti godkände USA:s regering försäljning av 50 F-15 stridsflygplan, stridsvagnsammunition och nya militära transportfordon till Israel.

Deadline på 30 dagar gör att Kamala Harris kan visa att hon och Biden agerar mot Israel och hoppas att det ska räcka för att övertyga den muslimska befolkningen att det ändå är värt att lägga sin röst på Kamala.

Förmodligen är det få av dem som kan tänka sig rösta på den ännu mer ensidigt Israelvänlige Trump. Men risken är att de lägger sin röst på någon av tredjekandidaterna som lovat hårdare tag mot Israel. Som den gröna kandidaten Jill Stein. 

Hon är chanslös men det skulle ändå fungera som en protest.

Alternativt är risken att de som annars hade röstat på Harris stannar hemma. Vilket även det gynnar Trump.

Om någon del av den blå väggen (Michigan, Pennsylvania, Wisconsin) kollapsar är Harris chanser att bli president små.

USA SKOLAN