Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Nya Terminator-glasögonen – en dröm för snuskgubbar och mördare

Mark Zuckerberg i ett par Orion-glasögon.

I framtiden kommer alla att bära glasögon.

Det är Mark Zuckerbergs dröm, och alla andras mardröm.

Snart kan ditt privatliv vara ett minne blott.

Beroendeframkallande, asociala och fulla med desinformation och annan skit. Kritiken mot de smarta telefonerna blir allt starkare. På kort tid har flera av världens finaste skolor förbjudit dem, till förmån för ”dumma telefoner”.
Skärmtidsdebatten är hetare än någonsin, med all rätt. Att gå runt med en telefon fastklistrad i ansiktet är väl ändå inte meningen med livet?


En antitech-revolt börjar ta form. Därför känner de stora teknikbolagen sig extra tvingade att uppfinna hjulet på nytt och skapa den ultimata ersättaren. Många tror att lösningen är AI-brillor som förstärker vår verklighet, eftersom de äntligen kan väva samman den fysiska världen med den digitala genom ljud, grafik och röststyrning.

Den största förespråkaren är Mark Zuckerberg, som pendlar mellan Silicon Valley och sin bunker på Hawaii. Metas vd är övertygad om att smarta glasögon är vägen framåt. Under eventet Meta Connect tidigare i oktober visade kralliga Kampsports-Zuck upp sin nya fräcka semester-tshirt – och ett exemplar av det nya prototyp-headsetet ”Orion”.

De ska inte förväxlas med Metas smarta Ray-Ban-brillor som är dina för 4000 spänn. Orion spelar i en annan liga. De kostar 100 000 kronor att producera och går ännu inte att köpa. Tråkiga nyheter, men det här är roligare: de tycks faktiskt ge användaren en
unik upplevelse. Nu är du plötsligt hyperonline och always on. Jorden brinner upp och samhällen regnar bort, men du kommer aldrig mer behöva leta efter din parkerade bil. Allt du undrar är en röststyrning bort.

Nästa steg är att bygga in realtidöversättning och scanning av video i realtid. Tänk dig ett par Terminator-glasögon – fast IRL.

Vad hade du använt dem till? Och hur? Snabb vägledning utan att riskera att fastna i telefonen är den omedelbara tanken. ”När går bussen? Guida mig hem. Spela upp Aftonbladet Daily. Varna mig om den jobbiga grannen är i närheten, så jag hinner byta sida”. Jag ser mängder av fiffiga användningsområden för den senaste iPhone-dödaren.


Det gör tyvärr även våldtäktsmän, stalkers och terrorister som får veta var potentiella offer bor – bara genom att titta på dem. Men det är kanske inget Silicon Valley-killarna tänker på i sina filterbubblor. Härom veckan släpptes en video som visar hur ett par Harvardstudenter använder Metas Ray-Ban-brillor till att identifiera främlingar på gatan och få upp personlig information som namn, adresser och släktingar i glasögonen.

Vid ett tillfälle får man se hur den ena studenten går fram till en främling i tunnelbanan och låtsas känna henne, eftersom glasögonen avslöjar vad hon heter och gillar. Kvinnan tvingas spela med eftersom mannen uppenbarligen vet vad hon heter och hänvisar till ett event som hon nyligen var med på.


Harvardstudenterna har byggt en app som streamar livevideo och använder den senaste tekniken för ansiktsigenkänning. Datan kommer från offentliga databaser som PimEyes och FastPeopleSearch; kontroversiella tjänster som samlar våra digitala
fotspår och hittills framför allt har riktat sig till polisen i USA och världens rikaste (missa inte min kolumn ”Superappen som Facebook och Google inte vågade släppa”). Att integrera det i Metas Ray-Ban är en självklarhet för Zuckerberg. Meta erkänner visserligen potentialen för missbruk, men påpekar att liknande datainsamling kan ske med vilken kamera som helst – inte bara deras smarta glasögon.


Absolut. Men det är stor skillnad att behöva rikta telefonen mot människor för att få upp information, än att glida runt med glasögon som är menade att smälta in. Hur skulle det kännas om jag riktade min telefon mot dig när vi pratar? För att människor ska se att användaren spelar in video lyser en liten röd lampa i bågarna. Men lampan är pytteliten, och kunskapen om tekniken så låg, att ytterst få kommer att upptäcka varningen.
Dessutom blir de flesta förvånade när jag berättar hur mycket data vi delar med oss online.

”Liksom alla som har uppgraderat till smartphones, tror jag att alla som har glasögon kommer att uppgradera till smarta glasögon ganska snabbt under nästa årtionde”, sa Zuckerberg under Meta Connect.


Men först finns det några etiska frågetecken att räta ut. Risken för stalking, trakasserier och desinformation som kan leda till splittrade samhällen är överhängande. Kriminella hade älskat ett par Terminator-glasögon, men att släppa sådan teknik för allmänheten skulle kunna ha omfattande konsekvenser för våra privatliv och allas säkerhet.