Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Paludan brer ut sig och rådmannen tröttnar

– Varför lindade du in koranen i bacon innan du tände på?

Åklagarens fråga snärtar genom salen och Rasmus Paludan, dansk-svensk hatmånglare och politiker, ser för ett ögonblick ut att tappa fattningen.

Det är huvudförhandling i Malmö tingsrätt, hets mot folkgrupp, dag ett av två.

Den åtalade är med på länk från hemlig ort i Sverige, att det har gått några år sedan koranbränningarna hindrar inte att han lever under allvarliga hot.

Paludan, mörk kavaj, orange slips, dricker en klunk ur en mugg med vatten, suckar och svarar:

– Gris är inom islam ett orent djur.

Rasmus Paludan håller i en allmän sammankomst i Malmö, 2022.

Vad handlar det här målet om?

Det korta svaret är en allmän sammankomst i Malmö i april 2022 där Paludan enligt åklagaren passerade gränsen för laglig religionskritik och började hetsa mot muslimer.

För det längre svaret, som för sammanhanget och bakgrundens skull behövs, krävs att vi en liten stund återvänder till våren 2022.

Paludan, grundare av det högerpopulistiska partiet Stram kurs, hade visat en påtaglig förtjusning i att bränna koraner i Köpenhamn och var portad i länder som Tyskland och Frankrike som varande en säkerhetsrisk.

Han meddelade att hans parti skulle ställa upp i det svenska riksdagsvalet samma höst och därför ämnade hålla ett antal möten runt om i landet.

Koranbränningar som bidrog till att utlösa Påskupploppen, de kanske mest våldsamma demonstrationerna i Sverige i modern tid, över 300 personer dömda till fängelse, starka reaktioner i den muslimska världen och en despot i Ankara som retades upp till den grad att den svenska Nato-ansökan försenades i evigheter.

Det är en osedvanligt seg förmiddag i denna tingsrätt, nordens största domstol, ett nyligen invigt skrytbygge som kostade en miljard, vilket inte har hindrat att regn läckt från taket, några jättelika krukor tänkt som konstnärlig utsmyckning fick baxas till översvämmade salar för att fånga upp vattnet.

Åklagare Adrien Combier-Hogg ägnar några timmar åt visa filmer från Paludans valmötet som denna åtalspunkt handlar om.

Paludan pratar i mobil, Paludan skickar sms, Paludan talar in i kameran, Paludan gnäller på polisen för att han inte tycker att han får tillräckligt skydd, Paludan visar prov på elegant och finstämd religionskritik genom att gapa i en megafon att ”koranen är en jättedum bajsbok”, Paludan bränner till slut den heliga skriften...

Bränder i Malmö efter Rasmus Paludan höll i manifestation.

Kafka ska ha sagt att samlaget är straffet för lyckan att vara gift. Jag säger att ett par timmar av den här jobbige figurens upptåg på film är straffet för lyckan att arbeta som journalist.

Det är för övrigt en brokig samling figurer som har satt sig på åhörarbänkarna i sal 13.

Journalister, några nyfikna representanter för allmänheten, Dan Park, gatukonstnär långt ut på högerkanten, själv dömd till till fängelse för hets mot folkgrupp, han visar mig ett verk han satt upp utanför tingsrätten i natt, en koran, en ask tändstickor och ett paket bacon.

Och en pensionerad polis, 50 års tjänstgöring i Malmö, han berättar att han varit med om det mesta, från flygkapningen på Bulltofta 1972 till mordet på Kim Wall 2017.

Lunchen kommer och går, förhöret med Paludan inleds.

– Profeten hade samlag med sin hustru redan då hon var nio år...

– Nu räcker det, det där har du redan sagt tillräckligt många gånger, avbryter Nicklas Söderberg, chefsrådmannen som styr tillställningen med rutinerad hand.

Malmö tingsrätt.

Åklagaren lirkar, den åtalade parerar, det känns som att förhöret går i cirklar, luften blir bara tunnare och tunnare.

– Hur gör islam när religionen tar över ett land?

– Det sker genom en demografisk förändring, svarar Paludan.

– Hur gör muslimer när de gör väldigt mycket fel?

– Titta på Libanon. Där har terrorister tagit över.

Följande är juridiskt viktigt: att bränna en koran är inte olagligt.

Det krävs mer än religionskritik. Som exempelvis att i megafon ha skrikit förolämpningar mot muslimer.

Det är upp till åklagaren att bevisa att det förhåller sig på det viset.

Mycket kan hända i morgon, men det jag har sett i dag tror jag inte räcker för fällande dom.

Klockan har passerat 16 då rådmannen bryter för dagen, ute visar sig solen stå lågt.

Vid det laget hade den pensionerade polisen gett upp för länge sedan.