Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Harris nya hälsotaktik pressar Trump

Kamala Harris spelar gärna på att hon är den yngre kandidaten.

I dagarna offentliggjorde demokraternas presidentkandidat uppgifter ur sin senaste hälsoundersökning.

Med det vill Kamala Harris sätta press på Trump att göra detsamma.

Hon försöker utmåla honom som mentalt instabil och att han döljer något som han vägrar lämna ut uppgifterna.

Hälsodeklarationen är det senaste slagträt i presidentvalskampanjen.

Det finns egentligen ingenting som tvingar presidentkandidater att offentliggöra uppgifter om sitt hälsotillstånd.

Det har dock varit praxis under en lång rad av amerikanska presidentvalskampanjer.

Donald Trump lovade dessutom i en intervju i somras att han ”med nöje” skulle offentliggöra resultatet av sin senaste hälsoundersökning.

Men när media har begärt uppgifterna har Trump-lägret vägrat att lämna ut dem.

När Joe Biden var demokraternas kandidat var Trumps huvudsakliga attacklinje att Biden var dement och inte klarade av jobbet på grund av sin höga ålder.

Nu är rollerna ombytta.

Kamala Harris är bara 59 år. Nästan 20 år yngre än Trump.

Donald Trump är 20 år äldre än Harris.

Genom att släppa uppgifter om sin egen hälsa försöker hon använda Trumps egen taktik mot honom.

Av Harris uppgifter framgår att hon lider av säsongsmässig hösnuva som hon behandlar med receptfria mediciner. Eftersom henne mamma dog av tjocktarmscancer genomgår hon årliga undersökningar för att se så hon inte också är drabbad. Hon genomgår också regelbundet mammografi för att upptäcka eventuell bröstcancer.
 
Hennes blodtryck är normalt och hennes hjärta fungerar som det ska. Hennes vilopuls är 78. Hon har inte diabetes, högt kolesterolvärde eller några neurologiska sjukdomar.

Hur det står till med Donald Trump vet vi inte riktigt. Men under det senaste halvåret har det pågått en diskussion om hans kognitiva förmåga. I valtal och andra framträdanden förväxlar han då och då namn och platser. Många som följer hans valmöten regelbundet hävdar att hans tal blir alltmer fragmentiserat och osammanhängande. Det är ofta svårt att följa hans tankebana.

Den bilden är givetvis något som Kamala Harris gärna underblåser. Även om Trump inte måste offentliggöra sin hälsostatus anklagar hon honom för att undanhålla de amerikanska väljarna viktig information.

Själv hävdar Trump att han tagit ett kognitivt test och klarade det galant. Han har dock inte backat upp det genom att offentliggöra resultatet.

Trump har delat med sig av ett brev från sin personlige läkare som säger att han är vid utmärkt hälsa. Men inga hälsodetaljer.

Vilket han inte heller gjorde inför valen 2020 eller 2016.

2015 offentliggjorde han ett kort brev från sin personlige läkare där det stod att Trump skulle bli ”den friskaste person som någonsin varit president” om han blev vald.

Det mesta som är känt om Trumps hälsa kommer från den första läkarundersökning som han gjorde som president i januari 2018.
 
Där framgår att hans blodtryck är normalt men att han hart väldigt höga kolesterolvärden. Något han trots avsevärt intag av kolesterolsänkande medicin inte fått ner till önskade värden.

Hans senast kända BMI-värde översteg det som gör att han lider av medicinsk fetma, obesitas.

Under ett valmöte i helgen i North Carolina kritiserade Harris åter Trump för att inte vara mer uppriktig mot väljarna. Vid sidan av oviljan att lämna ut sina hälsouppgifter tog hon också upp det faktum att han på nytt vägrat att ställa upp i en ny debatt mot henne. Och att han drog sig ur en intervju med CBS-programmet 60 Minutes. En intervju som alla presidentkandidater av tradition gör.

– Varför försöker hans stab gömma undan Trump, undrade Harris. Är de rädda att det amerikanska folket ska se att han är för svag och mentalt instabil för att leda Amerika?

Genom att ifrågasätta Trumps kapacitet tvingar Harris honom på defensiven.

Det var uppenbart att till och med många demokratiska väljare ansåg att det var olämpligt att Joe Biden ställde upp för en ny presidentperiod på grund av sin ålder. Men ingenting tyder på att Trumps väljare har liknande farhågor när det gäller deras kandidat.

Men i det läge som råder just nu där det är extremt jämnt mellan kandidaterna kan även små rörelser i väljaropinionen i vågmästarstaterna bli väldigt utslagsgivande. North Carolina är en av de sju delstater där valet i praktiken avgörs.

Om Trump plockar upp Harris kastade handske eller kallt räknar med att väljarna inte bryr sig återstår att se.

I en tv-utfrågning i går hos NBC hävdade republikanernas talman i kongressen att Trump inte behöver offentliggöra sin hälsostatus. Att den är ”irrelevant”.

– Han är ute och kampanjar hela tiden, sade Mike Johnson. Karln jobbar nonstop. Alla kan se att han klarar jobbet.

Han ifrågasatte också Harris motiv för att lämna ut sina hälsouppgifter.

– Hon gör det bara för att hon är desperat. För att hennes opinionssiffror är på väg ner.