Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Så blev en dödlig orkan valpropaganda

Medan USA håller andan inför en ny svår storm har orkanen Helene förvandlats till ett politiskt slagträ.

Donald Trump har kommit med ett antal falska anklagelser mot Bidensadministrationens sätt att hantera katastrofen som tog över 200 liv.

Det kan svänga valet i två avgörande delstater.

Helene slog till med full kraft mot Georgia och North Carolina för en vecka sedan.

Hela samhällen blev mer eller mindre utraderade av forsande vattenmassor och starka vindar. Det tog flera dagar innan vidden av katastrofen stod klar.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump var snabbt på plats i Georgia och kom med en rad anklagelser mot Biden/Harris.

  • Guvernören i Georgia har försökt ringa Biden men presidenten hade inte brytt sig om att svara.
  • Kamala Harris hade tagit pengar från katastrofmyndigheten FEMA och gett dem till illegala invandrare.
  • Trump raljerade över att allt offren för orkanen får av staten är 8 000 kronor medan USA ”skickar miljarder till länder som ingen hört talas om”.
  • Inga helikoptrar fanns på plats för att hjälpa till i räddningsarbetet medan Harris satt på en fin middag i San Fransisco.

När amerikanska medier försökt få Trumps påståenden bekräftade har de visat sig vara falska. I många fall rena lögner.

Brian Kemp, republikansk guvernör i Georgia berättade redan innan Trump fällde sitt påstående om att Biden ignorerat honom, att han hade pratat med president Biden. Presidenten hade ringt honom men Kemp hade missat samtalet. Då hade han själv ringt Biden som svarat direkt.

Orkanen Helene orsakade massiv förödelse i södra USA.

Erbjöd hjälp

Biden erbjöd Kemp och delstaten all hjälp de behövde i räddnings- och återuppbyggnadsarbetet.

FEMA dementerar bestämt att några av deras katastrofmedel skulle ha slussats till illegala invandrare istället för till offren för orkanen.

Hittills har FEMA betalat ut över två miljarder kronor till offren för orkanen. De 8000 kronor alla drabbade får är bara en första utbetalning för att hjälpa dem i en akut situationen. Därutöver finns stora belopp för de som fått hus eller annan egendom förstörd.

Redan när Trump den 5 oktober gjorde sitt uttalande om att inga helikoptrar fanns på plats hade North Carolinas National Guard på plattformen X lagt ut att man genomfört 146 flygningar med bland annat helikoptrar och räddat 538 människor och 150 husdjur.

Donald Trump och republikanske guvernören Brian Kemp i Georgia.

Konspirationsteorier

Man tycker att Trump borde förlora på att sprida lögnaktiga påståenden och falska anklagelser i en katastrofsituation. Att det kommer att tillbaka mot honom.

Men det är inte alls säkert att det blir så. Sociala medier har varit fulla av just de rykten och påståenden som Trump kommit med. Plus ytterligare konspirationsteorier som att Biden medvetet låtit bli att skicka hjälp till republikanska områden.

Det är som Trumps påstående i valdebatten mot Harris för en månad sedan när han hävdade att haitiska migranter i staden Springfield i Ohio dödar och äter lokalbefolkningens husdjur. Katter och hundar.

Trots att den republikanske borgmästaren i Springfield omedelbart dementerade dessa påståenden och att programledarna i debatten i realtid påpekade att Trump kom med oriktiga uppgifter så fortsätter dessa lögner att spridas.

Inte minst av Trump och hans vicepresidentkandidat JD Vance.

Kamala Harris besöker ett hjälpcenter efter orkanen Helene.

Sprängkraft

Samma sak är på väg att hända med lögnerna om hjälparbetet efter orkanen Helene.

Kamala Harris har insett sprängkraften i de lögnaktiga uppgifterna. Hon anklagar Trump för att vara ”extremt ansvarslös” eftersom det kan få till följd att drabbade inte ansöker om den hjälp de är berättigade till.

I en ny tv-reklam attackerar hon sin rival.

Vid valet 2020 vann Joe Biden delstaten Georgia med mindre än 12 000 rösters marginal. I North Carolina vann Trump med 75 000 röster.

Opinionsmätningar i båda delstaterna visar att det är minst lika jämt i årets val. Kanske ännu jämnare. Även mycket små skiften i väljarkåren kan avgöra valet åt ena eller andra hållet.

Lyssnar väljarna på Trump eller på de korrekta uppgifterna?

Det är långtifrån första gången som naturkatastrofer används för politisk propaganda.

Kritiken mot George W Bush var mycket hård efter de federala myndigheternas saktfärdiga svar på orkanen Katarina som dränkte New Orleans 2005. Men Bush hade då redan blivit omvald i valet 2004 så det fick inga andra följder än att det fläckade hans rykte.

Trump fick kritik över hur han hanterade orkanen Maria som drabbade Puerto Rico 2017. Presidenten reste dit och kastade toaförpackningar till en folkhop som väntade på katastrofhjälp som aldrig dök upp.

Orkanen Milton på väg mot USA.

”En bluff”

Donald Trump har försökt spela ner betydelsen av klimatförändringar. Inför förra valet kallade han det ”en bluff”.

I år väntas USA drabbas extra hård av orkaner på grund av den globala uppvärmningen. Nästa står redan på tur i Mexikanska Gulfen. Milton har uppgraderats till kategori 5 och är på väg mot Florida där svåra följdverkningar väntas.

Det är alltid den sittande presidenten som ytterst får bära ansvaret för räddningsarbetet. Misslyckas Biden/Harris kan det fälla avgörandet i valet.

Risken är mindre för att Trump ska förlora på sina falska påståenden.

Fult spel brukar löna sig i amerikanska val.

Följ ämnen i artikeln