Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Okunskapen är Åkessons stora svaghet

Jimmie Åkesson vid riksmötets öppnande.

I Sverigedemokraterna handlar allt om att skydda Jimmie Åkesson.

Men att skydda Åkesson från sig själv kan inte ens SD göra.

I efterdyningarna av att Åkesson haft en medlem i ett kriminellt mc-gäng på sitt bröllop, synliggörs också Åkessons stora svaghet.

För den som har följt svensk politik under de senaste 15 åren är det inget nytt att Jimmie Åkesson ”inte vet” någonting om kontroverserna eller skandalerna som drabbat partiet. Åkessons bristande insyn i partiets inre liv är en av Sverigedemokraternas tydligaste strategier. Lika tydlig som att fokusera på invandring eller strategin att tänja gränserna när det kommer till det politiska samtalet.

I SD är det en avgörande uppgift att skydda Jimmie Åkesson från kontroverser och från att dras in i några av de skandaler som återkommande dyker upp i partiet. För Jimmie Åkesson är inte bara en partiledare som är populär hos väljarna, han är också den starkast enande kraften i ett annars ganska splittrat parti. Inget parti har heller en lika stor personkult kring sin partiledare som SD har runt Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson och Comanches-presidenten Robert Hedarv, som även var bjuden på hans bröllop i slutet av september.

Sverigedemokrater älskar sällan varandra och de interna konflikterna har varit många och såriga. Däremot älskar de Jimmie Åkesson.

Under åren har han använts som ett lugnande elixir inom partiet. Även i de svåraste situationerna har argumentet du gör det svårare för Jimmie kunnat lösa hela frågan. Sedan Åkessons sjukskrivning för utbrändhet efter valet 2014 eskalerade till och med det här. Han blev som en skadskjuten liten fågel som alla i partiet ville ta hand om. I takt med att han återhämtade sig tog omtanken en annan form.

I dag värnar de om honom för att han inte ska sluta. Partiet vet att utan Åkesson så finns det bara falangstrider och maktkrig. De vet också att även om de har lyckats bygga relationer mellan SD och regeringspartierna på flera nivåer – så är det relationen mellan Ebba Busch och Jimmie Åkesson som är den avgörande för att SD ska sitta i en regering efter nästa val.

Robert Hedarv när han anlände till Åkessons bröllop.

Hela den här strategin bygger på att Åkesson själv inte hamnar i trubbel. Det är därför vi nu ser hur partiet samlas kring att stärka hans berättelse om att han inte visste nåt om att hans vän sen 25 års nya man hade kopplingar till ett kriminellt mc-gäng. Det är förklaringen till att SD:s presstjänst inte informerat honom om att de redan för flera månader sedan fick denna information. Det är därför som Mattias Karlsson, som tidigare var gift och har barn med mc-mannens nuvarande fru, menar att han aldrig sagt något till Åkesson om vad som framkommit.

Att svära Åkesson fri från ansvar, är Sverigedemokraternas starkaste impuls.

Det är här Jimmie Åkessons stora svaghet som politiker visar sig. Han har under många år haft mc-mannen i sin närhet, i sitt hem och på sina privata fester. Det är under tiden som mannen har umgåtts med Åkesson, som han gått med i ett kriminellt mc-gäng, men Åkesson har inte brytt sig om att informera sig om detta.

Blir Jimmie Åkesson minister finns det inga möjligheter för honom att svära sig fri från ansvar eller komma undan med det tomma svaret att han inte vet. Är man minister är man ansvarig för att informera sig och ta informerade beslut.