Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Åkesson måste göra en Biden – annars väntar kaos för SD

Personkulten kring partiledarna i Sverige bäddar för uppslitande maktkamper.

Sämst läge är det för SD.

Utan Jimmie Åkesson skulle partiet kastas ut i kaos och en oviss framtid.

I politiken finns en expressväg till förändring, byta ut sin partiledare. Det funkar som botmedel på flera saker. Har partiledningen tagit svåra beslut som splittrat partiet - byt ut. Har partiet behövt göra smärtsamma kompromisser som dessutom landat illa hos väljarna - byt ut. Behöver partiet slå in på en ny politisk väg, en väg partiledaren tidigare uttalat sig kritisk mot - byt ut!

Det har varit den vanliga svenska vägen.

I Sverige har flera partiledare fallit offer för den här krishanteringslogiken de senaste åren. Anna Kinberg Batra tvingades sluta som partiledare för Moderaterna efter att hon tagit det smärtsamma steget att närma sig SD. Ett beslut som nu i efterhand ses som helt oproblematiskt i partiet. Det samma hände Nyamko Sabuni. Efter att hon öppnat upp för samarbete mellan SD och Liberalerna krävdes det inte mycket för att hennes förtroende skulle ses som förbrukat och hon fick sluta, bara några månader före riksdagsvalet 2022.

I båda de här fallen har det handlat om att rädda det som räddas kan. För Moderaterna var det anseendet och för Liberalerna att inte åka ur riksdagen i valet.

Men det finns också sätt att använda sig av ett partiledarskifte för att skapa positiv politisk kraft och rörelse framåt, istället för att bara krishantera.

Jimmie Åkesson har varit Sverigedemokraternas partiledare sedan 2005.

Efter Joe Bidens avhopp till förmån för Kamala Harris i presidentvalet i november, är det här en politisk diskussion som förs i flera länder. I länder där de politiska ledarna tappat kraft och framåtanda ses Biden som en förebild. Han visste när det var dags att ta ett steg åt sidan och kunde genom det ge sitt parti ny energi och nytt hopp.

Det har faktiskt redan hänt i Sverige. Efter en turbulent sommar 2021 gick det upp för Stefan Löven att hans chanser att vinna ett val åt Socialdemokraterna var i stort sett noll. Han såg hur hans ledarskap tyngde mer än det lyfte Socialdemokraterna och lämnade över till Magdalena Andersson. Ett skifte som vände spelplanen helt och hållet. Partiledarskiftet från Löfven till Magdalena Andersson anses vara den enskilt största anledningen till att Socialdemokraterna ökade i valet 2022.

Att komma stärkta ur ett partiledarskifte är inte något svenska partier är bortskämda med och Magdalena Anderssons har nästintill beskrivits som en enhörning i den svenska politiken. Det vanliga är att avhoppade partiledare lämnar efter sig ett slagfält av partiledarstrider och politiska bakhåll.

Jämför med Tyskland. Där försvagas förbundskansler Olaf Scholz med varje delstatsval som hans parti, SPD förlorar. När röster höjs om att det skulle vara smakfullt med en sorti, finns det redan en föreslagen efterföljare i försvarsministern Boris Pistorius.

Skulle någon av de svenska partiledarna som suttit längst avgå skulle deras partier kastas rakt ut i hela havet stormar. Så långt har personkulten kring våra svenska partiledare gått. För svenska partier och partiledare är dåliga på att odla sina efterföljare. Det är ensamt på toppen och det får partierna betala dyrt för när det väl blir dags för en efterföljare att vaskas fram.

Skulle Ebba Busch sluta finns det varken riktning eller person för KD att vända sig till.

Sämst läge är det för Sverigedemokraterna. Utan Jimmie Åkesson hade SD kastats ut i kaos. Vurmen om Åkesson är den kanske enda kraft som håller ihop detta ganska spretiga parti. Just nu gör partiet allt för att hålla honom på tillräckligt gott humör för att han ska stanna kvar tills dess att SD får sitta med i en regering. Partiets framgångar hänger så mycket på Åkesson att de inte ens vågar andas tankar om hans eventuella ersättare, med risk för att det ska skapa panik hos deras väljare.

Enda sättet för Åkesson att rädda sitt parti, när han fått nog av partiledarskapet, är att göra en Biden. Att hitta en självklar efterträdare att lyfta fram när det kritiska ögonblicket kommer och han stiger åt sidan. Det ögonblicket kan komma tidigare än man tror.