Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Vill Ebba Busch ta över SD –  varför var hon annars på bröllopet?

Kristdemokraternas partiledare gjorde ett ”djävulstecken” till det samlade pressuppbådet i samband med att hon lämnade Jimmie Åkessons bröllop under lördagen.

När de andra sa nej sa hon ja. Hon öppnade dörren för det som i dag är ett unikt regeringsarbete och hon har gång på gång tagit ett utskällt parti i försvar. Jag talar förstås om Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare tillika vice statsminister, som under lördagen var en av 500 gäster på Jimmie Åkessons bröllop. Regeringskollegorna Johan Pehrson och Ulf Kristersson tackade nej till inbjudan, med motiveringen att de inte är vänner privat med Åkesson. Betyder det att Busch är det – eller finns det andra förklaringar till att hon så stolt visade upp sig på kärleksfesten i helgen?

 
På väg till bröllopet lade hon upp en bild på ett prydligt inslaget paket till brudparet, och under festen tog hon selfies med den ena och den andra. Sedan lämnade hon tillställningen och visade djävulstecknet för kamerorna. Hela grejen framställdes som extremt odramatisk, vilket står till stark kontrast till hur partiföreträdare har behandlat – och behandlar – Åkesson och hans parti. På bröllopsfesten blev det tydligt att den dörr det politiska etablissemanget (med Busch i spetsen) har öppnat för Åkesson, knappast har medfört att han själv har stängt dörren mot…annat. Festen kryllade av folk som ”uttrycker sig klumpigt”, högerextrema och anti-etablissemangs-debattörer.

Och så Ebba Busch, KD-ledaren och vice statsministern, som varken på pappret eller i livet hade anledning att vara där. Hon kanske hade lust, ja. Hon kanske ville visa att hon inte bryr sig om vad alla andra tycker eller gör, ja. Eller så var det här en extremt viktig kväll på alla sätt och vis, för både Busch, Åkesson och Sverigedemokraterna. Jag ser ingen annan förklaring till Busch nytända försvar och hyllande av Åkesson i synnerhet och SD i allmänhet än att hon är den kronprinsessa som partiet så länge har letat efter.

Jimmie Åkesson gifte sig med Matilda Kärnerup i Sölvesborg på lördagen.

Det verkar som att Åkesson är less på att vara partiledare. Men slutet för honom skulle innebära slutet för Sverigedemokraterna. Det finns inga efterträdare i det egna ledet som är tillräckligt bra. Men vad händer om man sneglar i den närmaste kretsen, den som KD nu tillhör? Jo, där står Ebba Busch, med ett bultande behov av att höja tonläget och visa handlingskraft. Men hur gör man det med ett parti som för det första inte verkar vilja detsamma, och för det andra är så bräckligt och litet att den enda framgång man har är att inte åka ut varje gång det är val? Det går förstås inte i längden. 

Ebba Busch skulle kunna bli Georgia Meloni, en Marine Le Pen, men är fångad i en kristdemokrats kropp. Jimmie Åkesson kan släppa henne fri, och hon kan återgälda tjänsten genom att låta honom slippa vara partiledare i resten av sitt liv.

 
Långsökt? Nåja. Men det är faktiskt den enda anledningen till att en vice statsminister skulle utsätta sig för att gå på en bröllopsfest med den gästlista som Åkessons hade.