Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

14-åring misstänks efter mord på gängledare

Enligt källor med god insyn i utredningen tros barnet ha avlossat de dödande skotten.

En 14-årig pojke misstänks, enligt källor med god insyn, ha hållit i vapnet då en gängledare i Linköping mördades.

Någonting säger mig att debatten om sänkt straffmyndighetsålder tar ny fart när detta nu blir känt.

Den 13 augusti i år sköts en man ihjäl på en lekplats invid Berga kyrka i Linköping.

41-åringen pekas av polisen ut som en ledargestalt i det kriminella Berganätverket, som i flera år legat i konflikt med andra gäng i Östergötland.

Det behövs med andra ord ingen Sherlock Holmes för att begripa att avrättningen sannolikt var ännu ett av alla dessa gängmord som det senaste årtiondet har plågat nationen.

Brottet tycks vara på väg att klaras upp, då fem personer sitter häktade som misstänkta.

Deras identiteter har belagts med sekretess, då risken för hämndaktioner är uppenbar. De är förvisso i skydd i häkte, men brottsutvecklingen har lärt oss att inte heller anhöriga går säkra.

Lokalpressen har berättat att en sjätte person, bara 14 år gammal, också är misstänkt. Men det har varit okänt vilken roll pojken anses ha spelat i mordet.


Enligt källor med god insyn i utredningen tros barnet ha avlossat de dödande skotten.

Detta återstår ännu att bevisa, men 14-åringens erkännande stöds enligt Aftonbladets källa av bland annat övervakningsbilder.

Pojken är för ung för att straffas. Men jag kan inte tänka mig annat än att hans misstänkta inblandning i mordet kommer att bli föremål för rättslig prövning i form av en så kallad bevistalan.

Det är en särskild form av juridisk procedur när en person som misstänks för grovt brott är under 15 år. Åklagare, advokat och domare är på plats och skuldfrågan ska prövas och avgöras.

Att torpeder rekryteras allt längre ner i årskullarna är för övrigt en konsekvens av att politikerna varit för korkade för sitt eget och nationens bästa.

Det saknades inte varningar från remissinstanser då den socialdemokratiska regeringen slopade förbudet mot livstids fängelse för unga myndiga – samtidigt som straffrabatter behölls för dem som är yngre än så.

Den som vid 18 år och en dags ålder skjuter ihjäl någon kan få lagens strängaste straff. Den som är två dagar yngre kommer betydligt lindrigare undan.

Med en sådan ordning tog det naturligtvis inte lång tid innan gängledarna började se sig om efter yngre förmågor att rekrytera som torpeder.


Och apropå ålder. Om pojken befinns vara skyldig är det så vitt jag förstår första gången som det är klarlagt att en så här ung person hållit i vapnet då en gängrelaterad dödsskjutning begås.

Det finns enstaka exempel på 14-åringar som varit inblandade i mord inom kriminella konflikter, däribland det så kallade balkongmordet i Ulvsunda, men då har det inte gått att reda ut vem som höll i vapnet.

En sak är klar, fallet i Linköping kommer att ge debatten om sänkt straffmyndighetsålder nytt bränsle.

Tidöpartierna har tillsatt en utredning om bland annat denna fråga och det skulle förvåna mig mycket om inte nuvarande gräns sänks.

Visst, argument för en förändring saknas inte.

Brottsutvecklingen, nuvarande åldersgräns sattes i en annan tid, ett annat Sverige, vissa jämförbara länder har lagt ribban på 13 eller 14 år.

Men det förtjänar att påpekas att Danmark, ett land som ju i tid och otid åberopas då det ska petas i straffrätten, sänkte år 2010 från 15 till 14.

Dessvärre ökade ungdomsbrottsligheten, sannolikt för att diverse påföljder försämrade möjligheten till skolgång. Raskt höjdes ribban igen.

En bättre förändring vore att se över LVU och utvidga möjligheterna till tvångsåtgärder.

Tidöpartierna är dock lika ointresserade av intelligent kriminalpolitik som den förra regeringen var.

Så redan hårt ansatta domstolar kommer få ökad belastning i form av snatterier, trimmade mopeder och andra dumheter som ungar ägnar sig åt.

Följ ämnen i artikeln