Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

85 rymningar från ungdomshem i sommar

Under sommaren har 85 ungdomar, många av dem indragna i grov kriminalitet, rymt från olika hem.

Någonting är trasigt.

I en kolumn i går berättade jag att 30 barn som på ett eller annat sätt är inblandade i gängkonflikterna i Stockholm har rymt under sommaren.

Polisen kallar dem ”utförare”, de pojkar som de cyniska kriminella nätverken anlitar för smutsigaste tänkbara uppdrag, mord, sprängningar och annan allvarlig brottslighet.

Källor inom polisen har sedan texten publicerats viskat att situationen till och med är allvarligare än så.

Sanningen är att ungefär en ungdom per dag sedan den 3 juni och fram tills nu har tröttnat på det hem de vårdas på, öppnat dörren och promenerat därifrån.

Följande ska sägas: de är inte alla inblandade i gängkriminalitet.

Några av dem har omhändertagits på grund av exempelvis missbruk, jag läser exempelvis om en pojke som har tagit LSD och som själv ringer 112 och ber om hjälp.

Med det sagt är polisens sammanställning över ungdomar som har avvikit från olika hem en allt annan än munter läsning.

Kortfattade rapporter om vem den eftersökte är är, det är nästan bara pojkar, varifrån rymningen har skett, om han bedöms vara inblandad i gängkriminalitet.

Ett par exempel:

• Avviken från HVB-Hem i Borlänge, anträffad 15 juli i Göteborg. ”Bedöms kunna bli/vara uförare”.

• Mordförsök Kungsholmen, Stockholm. Sex till åtta skott in genom ett skyltfönster. En 17-åring grips som misstänkt. Det visade sig att han var på rymmen från ett ungdomshem.

Rapporterna är också en berättelse om ett Sverige med ett svåröverskådligt system av vårdformer för unga på glid, vårdformer som delvis överlappar varandra.

Vi har de 21 SIS-hemmen, som drivs av Statens institutionsstyrelse. Där vårdas dels unga människor enligt LVU, dels personer som har begått grova brott och dömts till sluten ungdomsvård.

Vi har HVB-hemmen, behandlingshem där ungdomar på glid kan placeras efter beslut av kommunens socialtjänst.

Vi har familjehem, där barn som av en eller annan anledning inte kan bo hos sina föräldrar placeras.

Inte minst SIS har varit föremål för rubriksättarnas intresse. Detta efter att dömda eller misstänkta mördare förra året fritogs eller rymde.

Den trista nyheten är att 36 kids tröttnade SIS bara under juni och juli och stack.

Den godare nyheten är att alla dessa rymningar var av LVU-placerade, den senaste brottsdömde som försvann var i maj 2023.

Med det sagt har unga pojkar som fastnat i grov kriminalitet, och som inte borde vara på fri fot, även denna sommar rört sig fritt runt om i landet.

• 13-åring rymmer från familjehem i Skåne. Han skriver i sociala medier att han har fått i uppdrag att mörda en person, att han är rädd, att han inte vill. Larm slås till polisen, han grips av polis på ett hotell i Malmö.

• Yngling misstänkt för grov misshandel, avviken från familjehem i Västerhaninge.

Alla dessa händelser innebär att den redan hårt ansträngda polisen ska skriva anmälningar, besöka hem, spåra telefoner, bedömning ska göras om de är potentiella torpeder, patruller ska leta...

– Situationen är oerhört allvarlig. Och resurser som borde läggas på att utreda och förebygga brott läggs i stället på att jaga avvikande ungdomar, säger en källa.

Denne polis beskriver nuvarande ordning som ett ”otroligt systemfel”.

Hårda ord, men jag finner ingen invändning.

• 17-åring springer ifrån ett HVB-hem i Trehörningssjö utanför Örnsköldsvik. Han misstänks förbereda mord, grips i Umeå.

• Pojke som har avvikit från familjehem grips efter att ha strukit runt i ett bostadsområde i Uppsala några timme.

Det visar sig att någon har beställt taxi åt honom från Södertälje. I sin ryggsäck har han ett kuvert med adressuppgifter till en yngling som dömts till ungdomsvård för mord.

En känd gängkriminell har swishat honom pengar.

Följ ämnen i artikeln