Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Polisens rapport avslöjar haveriet

I april förra året fritogs 17-årige Frunze Saghatelyan, dömd för mordet på Delta gym.

”Under juli månad avvek endast 18 ungdomar”.

En kommentar i en polisiär rapport över gängkriminaliteten som i all sin lågmäldhet avslöjar ett haveri.

Den hemligstämplade lägesbilden om gängens härjningar i Stockholm från mitten på augusti är tunn, vilket inte hindrar den från att säga en hel del.

Ett och annat är för all del allmängods.

De flesta som konsumerar nyheter vet exempelvis att dödsdansen inom och runt Foxtrot är grunden för flera konflikter inom den gängkriminella miljön.

Att personer ur det så kallade Dalennätverket har blandat sig i striden mellan gangsterbossarna Rawa Majid och Ismail Abdo har även det lett till rubriker.

Annat har inte haft samma framträdande roll i nyhetsrapporteringen.
 
Som att den vilande konflikten mellan Dödspatrullen och Shottaz, ett inbördeskrig i Järva som skördat ett tiotal liv det senaste årtiondet, tycks ha fått fart igen.

Häcklande och hån i rapplåtar tros vara en bidragande orsak till att flera händelser har inträffat de senaste månaderna.

Frunze Saghatelyan greps i Strängnäs en tid efter att han fritogs.

Sedan följer en beskrivning så god som någon av hur komplex och svåröverskådlig denna konflikt är:

”Uppgifter finns även gällande att de två nätverken har lojaliteter mot andra nätverk, som i sin tur har tagit ställning på motsatta sidor i andra konflikter”.

De brottsbekämpande myndigheterna har ingen enkel uppgift, den saken är klar.

Häromdagen pratade jag med en senior åklagare, en person som sannerligen inte är någon alarmist, som suckande berättade att situationen är allvarligare än vad som är allmänt känt.
 
Jag har ingen anledning att ifrågasätta hens uppgivenhet.

I förbigående nämner rapporten en rad brott de senaste månaderna:

Ett mord i Borås har kopplingar till såväl Jönköping som Stockholm, ungdomar hemmahörande i huvudstadsregionen gripna som misstänkta för grova brott i Köpenhamn, en mamma har larmat om att hon tror att hennes son har tagit på sig uppdrag i Göteborg...

Mindre upplyftande läsning, och det blir värre.

Ta bara avsnittet om ungdomar på rymmen.

Endast den som har bott under en sten kan ha undgått att notera att misstänkta eller dömda unga mördare har stuckit från Sis-hem och liknande institutioner, 17-åringen som sköt ihjäl en man på Delta gym fritogs, en misstänkt mördare sprang ifrån personalen under en promenad i Uppsala, och så vidare, listan är lika lång som dyster.

I maj avvek runt om i Sverige 29 ungdomar från Sis eller hvb. I juni hade siffran stigit till 44.

Sedan märks en förbättring!

”Under juli månad avvek endast 18 ungdomar (låg siffra i jämförelse med tidigare månader i år) någonstans i landet, som hade koppling till Sthlms lägesbild och som bedömdes kunna ha en påverkan på våldssituationen”.
 
Smaka på orden. Endast 18 ungdomar. Låg siffra.

Halvvägs genom augusti har 15 försvunnit. Av dem bedöms 13 vara ”potentiella utförare”, dvs antingen misstänkta för något synnerligen allvarligt brott eller enligt polisens bedömning i stånd att göra den grova brottslighetens smutsigaste jobb.

Mellan den 1 maj och 13 augusti har inte mindre än 30 schappat. Och då räknas endast de som har någon form av koppling till huvudstaden.

De flesta av dem var snabbt infångade igen, men varje minut en tonårig torped är på fri fot är en farlig minut.

Regeringen har beslutat om en översyn av Sis-hemmen. Ett klokt initiativ, men förändring tar tid.
 
Polisens rapport är en berättelse om ett system som har havererat.