Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Än mördas anhöriga i gängkriget

Mannen sköts ihjäl i sitt hem i Skurup.

En banktjänsteman, utan kriminell belastning, skjuts ihjäl.

Konflikten i och runt Foxtrot tycks inte vara över.

Mordet på en 56-årig man i Skurup i lördags kväll påstås vara en hämnd.

Den ihjälskjutne är nämligen far till en man som är häktad, misstänkt för ett mordförsök i grannskapet för två veckor sedan.

Enligt Sydsvenskan misstänker polisen att de två brotten ingår i Foxtrot-konflikten. Om detta är sant eller ej har jag ingen aning om, men jag vet så mycket som att den tidningen ofta har rätt i sina påståenden om brottsligheten i Skåne.

Det vore frestande att hävda att mordet på en laglydig och ostraffad banktjänsteman innebär att ännu en gräns har passerats.

Men så är det inte. I de miljöer där samtidens organiserade brottslighet verkar i finns nämligen inga gränser. Inga regler. Ingenting som ens med god vilja går att beskriva som moral.

Inte heller är det unikt att en anhörig till en kriminell mördas.

Det mest uppmärksammade exemplet är då gangsterledaren Ismail Abdos mamma sköts till döds i september 2023, vilket blev inledningen till ”svarta september”.

En period som saknar motstycke i Sverige, över 50 våldsbrott under en blodig höst, däribland tolv mord.

Ett annat hänsynslöst brott var mordet på en 47-årig man, som sköts ihjäl efter att hans son blivit efterlyst i tv.

Han dödades med två skott i sitt hem mitt i natten. Att mannens hustru och två döttrar befann sig i huset var ingenting som bekymrade den 19-åring som senare dömdes till livstid.

Icke desto mindre sticker Skurup ut. Mord på anhörig som bestraffning för ett misslyckat attentat är någonting utöver det vanliga.

Det blir inte mindre udda av att mordförsöket var på en person förhållandevis långt ner i den kriminella hierarkin. Det här handlar sannerligen inte om en gängledare som undkommit döden och nu hade hämnd att utkräva.

Jag skulle inte bli förvånad om det visar sig att det är torpeder vars tjänster Foxtrot tidigare har hyrt in som nu gör upp med varandra, utan sanktion uppifrån.

Till saken hör att det som i pressen har kallats Foxtrot-konflikten egentligen är ett antal konflikter.

Vi har inbördeskriget mellan falanger ledda av Rawa Majid och Ismail Abdo. Vi har en konflikt mellan Foxtrot och det så kallade Dalen-nätverket. Vi har en hel del annat.

Den mest intensiva fasen i ursprungskonflikten är sedan länge över. Tongivande deltagare är antingen döda, häktade eller dömda till långa fängelsestraff.

Men än flyter blod. Än dör människor som inte ens är inblandade i kriminalitet.

Skotten i Skurup visar att ingenting är över.

Följ ämnen i artikeln