Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Inget nytt kongatåg i sikte för SD och Jimmie Åkesson

Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.

Regeringssamarbetet sliter på SD:s styrkor – Jimmie Åkesson och invandringen.

Åkesson fortsätter att minska i popularitet och nu backar även förtroendet i partiets paradfrågor.

SD har sin höstutmaning klar.

Tänk om Sverigedemokraterna hade sin peak för två år sedan, när partiets kongatåg ringlade sig fram genom folkmassan på partiets valvaka. Valresultatet ledde till partiets största politiska framgångar hittills, samtidigt har partiet haft det svårt att navigera i det nya politiska landskapet. Ett landskap där de har makt och inflytande, men samtidigt försökt behålla bilden av partiet som ett högljutt oppositionsparti.

Resultatet ser vi i Aftonbladet/Demoskops mätningar av partiledarförtroende och vilka partier som väljarna tycker har bäst politik i olika frågor.
 
Jimmie Åkesson hade sin bästa tid åren 2021 och 2022. Valrörelse och politisk turbulens passar honom och han låg på höga förtroendesiffror. Som bäst var det under det turbulenta politikåret 2021. För dig som inte minns kantades 2021 av misstroendeomröstningar, regeringskris, en statsminister som kastade in handduken (Stefan Löfven), ersattes av mer regeringskris och till slut en socialdemokratisk minoritetsregering med Magdalena Andersson som statsminister.

Då gick det bra för Åkesson, men under 2024 har Åkesson sett sin stjärna dala. Han är fortfarande i topp tre av partiledarna men från ett stort förtroende hos väljarna på 40 procent i mars, landar septembers mätning på 34 procent.

Under det gångna halvåret har Sverigedemokraterna också gått igenom en EU-valrörelse där de landade helt fel och slutade med ett chockerande dåligt valresultat på drygt 13 procents väljarstöd. Något som skakade om partiet i grunden.

Regeringssamarbetet inom Tidöavtalet ser också ut att ha försvagat Sverigedemokraternas ställning i deras viktigaste frågor.
 
När regeringen slöt Tidöavtalet med Sverigedemokraterna blev i stort sett hela SD:s migrationspolitik regeringens politik. Sen dess är det alltså framförallt moderaten och migrationsminister Maria Malmer Stenergard som kommunicerar regeringens och SD:s migrationspolitik. Sverigedemokraterna har blivit omseglade och septembers mätning för vilka partier som har bäst politik i olika politiska frågor har SD också backat i förtroende när det kommer till migration och integration.

SD är fortfarande det parti som väljarna anser har bäst politik på dessa områden men det höga förtroendet har backat med 3 procentenheter i både migration och integration. Trots Ebba Buschs ihärdiga försök att locka SD-väljare med sin allt hårdare retorik om svenska värderingar och integration har inget av de andra partierna ökat. I stället har andelen väljare som inte vet vilket parti som har bäst politik i migration och integration ökat. Ett underkänt betyg till alla partier.

Visst går det upp och ner i mätningarna och det är ändå valresultatet som räknas, skulle en politiker säga. Men Sverigedemokraterna står inför en ordentlig utmaning och det är hur partiet ska kunna behålla sina kärnväljare och samtidigt stå på en presskonferens med regeringen och avisera en höjd reduktionsplikt.