Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Harris snabb med att utnyttja skolskjutning

Kamala Harris var snabb med att utnyttja den senaste skolskjutningen i Georgia i valrörelsen.

Vapenfrågan kan bli en viktig valfråga.

En klar majoritet av amerikanerna vill ha tuffare vapenlagar men republikanerna och vapenlobbyn håller emot.

Skolskjutningar i USA har blivit så vanliga att de numera får begränsad uppmärksamhet hos oss. Inte minst på grund av det gängvåld som pågår i Sverige.

Demokraternas presidentkandidat verkar dock ha identifierat vapenfrågan som en valvinnare.

Bara timmar efter att den tragiska skjutningen på Apalachee High School-skolan i Winder, Georgia hade inträffat stod hon på ett valmöte i New Hampshire och krävde hårdare regler för att få köpa vapen.

– Det är så upprörande att föräldrar i USA varje dag när de skickar sina barn till skolan måste oroa sig över om de ska komma hem levande eller inte, dundrade Harris. Det behöver inte vara så här. Vi måste stoppa epidemin av dödligt vapenvåld en gång för alla.

Hon målade också upp en bild av hur elever i klassrum över hela USA sitter och oroar sig för att en skytt ska storma in genom dörren istället för att koncentrera sig på skolarbetet.

Skjutningen var den 365:e masskjutningen i USA i år. Definierat som en skjutning där fyra personer eller fler dödas eller skadas. Två lärare och två elever sköts ihjäl.

Det var dock den första skolskjutningen sedan Harris utsågs till demokraternas presidentkandidat. Vilket kan bero på att skolorna i USA precis dragit igång.

Pådrag vid skolan på onsdagen.

Inte gått i fällan

President Biden har jobbat hårt för att skärpa reglerna för vem som ska få köpa vapen. Han har lyckats genomföra vissa restriktioner men fortfarande är det uppenbarligen väldigt lätt även för unga personer att få tag på väldigt avancerade vapen.

Skytten i Georgia var 14 år gammal och en elev vid skolan. Ändå hade han kommit över ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15. Ett väldigt vanligt vapen vid masskjutningar i USA.

Vapenfrågan brukar kunna vara en valvinnare för republikanerna som ofta utmålar demokraterna som att de vill avskaffa rätten att bära vapen.

Kamala Harris har dock varit noga med att inte gå i den fällan. Hennes vicepresidentkandidat Tim Walz är dessutom en hängiven jägare. I den här valrörelsen blir det svårt för Trump att peka ut Harris/Walz för att vilja ta ifrån vanliga amerikaner deras vapen.

Däremot är det uppenbart att hon själv identifierat vapenfrågan som ett effektivt politiskt slagträ mot Trump.

Hon är väl medveten om att en majoritet av amerikanerna i opinionsmätningar säger att det är alldeles för lätt att få tag på ett vapen. 61 procent enligt institutet PEW.

Nästan lika många, 58 procent, säger att de stödjer tuffare vapenlagar.

Föga förvånande är skillnaderna stora mellan demokrater och republikaner men sammantaget är det ändå en klar majoritet som är för fler restriktioner.

Kamala Harris.

Hålls levande

Att det ändå är så svårt att skärpa kraven för försäljning av vapen beror på att väldigt få republikanska politiker vågar rösta för sådana förslag.

Politiker i USA utses i primärval som hålls av respektive parti. De som röstar i primärvalen är de mest hängivna och ideologiska väljarna. För republikanerna innebär det att frågan om rätten att inneha vapen står väldigt högt upp på dagordningen.

Vapenlobbyn i form av NRA, National Rifle Associsation, rankar alla politiker som ställer upp i lokala och nationella val. De som får en låg rankning har väldigt svårt att kvalificera sig till att ens bli republikansk kandidat.

Därför vågar republikaner som nått kongressen inte att säga ja till hårdare vapenlagar även om de innerst inne kan ha en annan uppfattning.

Det är någonting Harris kan utnyttja i valrörelsen. Dels för att locka över republikanska väljare som vill ha tuffare lagar. Men framförallt som ett verktyg för att mobilisera demokratiska väljare att verkligen gå och rösta.

Om det inträffar fler skolskjutningar de närmaste två månaderna kommer frågan att hållas levande. Sannolikheten för det måste tyvärr betraktas som mycket stor.

Demokraterna driver redan abortfrågan hårt för att mobilisera sina egna väljare. Det fungerade bra redan i mellanårsvalen för två år sedan.

Nu hoppas Harris att även vapenfrågan ska visa sig bli en valvinnare den 5 november.

Följ ämnen i artikeln