Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Nordisk uppvisning i behov av att visa handlingskraft

Det politiska behovet av att visa handlingskraft är lika gränsöverskridande som brottsligheten.

Således höll Sveriges och Danmarks justitieministrar en gemensam presskonferens i dag.

Det är inget fel med det, tvärtom, Köpenhamn plågas av ett gängkrig och svenska barn hyrs in för att utföra mord och sprängningar, just nu sitter 17 av dem häktade i grannlandet.

Invånarna på båda sidan sundet har berättigad anledning att fråga sig vad som på pågår och vad Danmark och Sverige tänker göra åt saken.

Det saknas med andra ord inte anledningar till att justitieministrarna Peter Hummelgaard och Gunnar Strömmer såg en smula plågade ut då de klockan 11.45 mötte pressen i Köpenhamn.

De är besvärade av olika men sammanfallande skäl.

Hummelgard därför att den danska politiken älskar att berömma sig själva för krafttag tagits mot den organiserade brottsligheten och skottlossningar och döda kroppar och bomber är besvärande påminnelser om att grov kriminalitet ännu existerar i Danmark.

Strömmer därför att han representerar en regering som gick till val på att trycka tillbaka gängen och som nu befinner sig i den föga avundsvärda situationen att Danmark och Norge skäller på honom för att för lite görs.

Den danske justitieministern har de senaste veckorna vevat friskt mot Sverige i intervjuer, men i dag var tonläget om inte kamratligt så i vart fall diplomatiskt.

Hummelgaard hälsade välkommen och inledde med att briljera med historiska kunskaper och insiktsfullheter om att de krig som har utkämpats mellan de två länderna sedan länge är avklarade och att fred och broderskap numera råder.

Sedan följde de vanliga politiska fraserna. Ett axplock:

– Svaret på den våldsamma kriminalitet måste vara hårt.

– Sverige och Danmark måste utöka sitt samarbete.

– Många ledande personer i gängen gömmer sig i varmare länder.

Sedan var det dags för Strömmer och en liknande matta av ord.

– Vi har inlett en historisk omläggning av lagstiftningen.

– Insatserna måste stärkas.

– Många ledande personer i gängen gömmer sig i varmare länder.

Politikerna var flankerade av respektive lands rikspolischefer, som mest såg ut att längta bort.

Men även polisen har ett behov av att visa handlingskraft och såväl Petra Lundh som Thorkild Fogde fick några minuter, under vilka de talade om kraftsamling och samarbete och beslutsamhet.

Nu är det naturligtvis bättre att politiker och polischefer träffas än att de inte gör det. Och mötet i Köpenhamn tycks ha gett resultat.

Inte minst ett utökat samarbete för att komma åt den digitala infrastruktur där barn rekryteras till gängen ser vettigt ut.

Press ska sättas på techjättarna för att få dem att lämna ut information. Utmärkt, men det återstår att se hur det går med den saken.

En fördel är att det redan finns strukturer för samarbete. 2018 undertecknade de nordiska justitieministrarna en gemensam avsiktsförklaring om utökat samarbete.

Ett samarbete som också har blivit bättre och som har underlättats av avtal om bekämpning av terrorism och ett EU-beslut om polisiära samarbeten över gränserna.

Numera befinner sig nordiska polisstyrkor då och då på svensk mark, som exempelvis under Eurovision i Malmö.

Att gängkriminaliteten är ett allvarligt problem råder det ingen tvekan om.

Men bortom ordridåer, behovet av att visa handlingskraft, floskler och utspel med varierande grad av substans och sade Strömmer, som för dagen beskrev sig som ”realistisk optimist”, någonting viktigt.

– Det kommer att ta tid. Men det går att vända utvecklingen.