Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Klockan tickar för SD och MP gynnas av tystnaden

Miljöpartiets språkrör Amanda Lind och Daniel Helldén kan glädjas över en skjuts i opinionen.

En lång, händelsefattig sommar kan vara både en förbannelse och en välsignelse för politiska partier.

Miljöpartiet fortsätter att gå bra i opinionen och ju mindre de syns och hörs, desto mer verkar människor gilla dem.

Aftonbladet/Demoskops mätning för augusti sätter ljuset på sommarlovets vinnare och förlorare.

En oskriven regel för politiska partier är att det är bra att synas. Syns och hörs partiet märks det i stödet partiet har hos väljarna. Under somrarna går politiken på sparlåga. Det brukar resultera i att opinionen står still eller att vissa partier nästan ”glöms bort”. Men ingen regel utan undantag, och i år verkar Miljöpartiet vara just ett sånt.

Efter en stökig höst och vinter med uppslitande interna konflikter som till slut resulterade i valet av ett nytt språkrör, landade Miljöpartiet i ett bra valresultat i EU-valet. MP fick nästan 14 procent och även om det inte går att översätta till den svenska politiken gav siffran partiet en efterlängtad positiv knuff framåt.

 
Miljöpartiet har under lång tid varit ett av partilandskapets mest polariserande partier. Under senare år har de också varit det mest hatade partiet, samt ett av de partier vars representanter är mest utsatta för hat och hot. I opinionen har det inte heller gått bra. Väljarstödet har varit lågt och sen valet 2022 har de knappt hasat sig över riksdagsspärren i mätningarna. Året 2023 var ett sorgens år för Miljöpartiets opinion.

I början av året började det vända uppåt så smått, men det är nu under sommaren som partiet fått sitt riktiga lyft. Med en topp på 6.8 procents väljarstöd i juli landar MP på 6.1 procent i augusti. Nu återstår att se om det kommer gå lika bra för partiet när den politiska hösten kör igång och de ska synas och höras igen.

Sverigedemokraterna backar i Aftonbladet/Demoskops senaste mätning.

För att återgå till hur det brukar vara så har sommarens sparlåga lett till att både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna backat i opinionen. Medan de flesta andra partier inte sett några nämnvärda förändringar i sitt väljarstöd.

 
De partier som sitter i regering har alltid ett litet försprång då de fortsätter att synas i media även under sommaren. Framförallt Moderaterna som innehar statsministerposten. Moderaterna har också ökat sitt väljarstöd något under sommaren, från 18.3 procents väljarstöd i juni till 19.5 i augustimätningen.

Vänsterpartiet som gjorde ett mycket bra EU-val inledde sommaren med ett väljarstöd på över 9 procent, men har långsamt tappat under sommaren.

Nooshi Dadgostars Vänsterpartiet har tappat under sommaren.

Nu när den politiska hösten startar upp kan mycket hända. Partiernas framgång hänger både på vilka politiska frågor som kan komma att dominera debatten och på hur välfungerande partierna är internt.

Ett parti med orosmoln över sig är Sverigedemokraterna. I svallvågorna av trollfabriksavslöjandet och det dåliga EU-valet har partiets ställning i debatten och i Tidösamarbetet blivit otydligare. I september är det halvtid för den här mandatperioden och klockan tickar för SD att ta det stora och avgörande steget mot att själva få sitta i en regering efter valet om två år.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen för en månad sedan.