Allt pekar på att skol-SD är en dagslända

ALMEDALEN. Plötsligt har Jimmie Åkesson färre skäl att vara kaxig.

I år dök han till och med upp i Almedalen, bara en sån sak.

I sitt tal beskrev han återkommande Sverigedemokraterna som ledare både i politiken och debatten, även om det är uppenbart att ledartröjan åkt av.

Sverigedemokraterna har ett stort problem, de är inte tillräckligt populära hos de kvinnliga väljarna för att kunna bli det stora folkrörelseparti de själva önskar. Därför har de återkommande gjort politiska utspel i just Almedalen, för att locka kvinnliga väljare. Kvinnorna ska enligt SD nås genom frågor om vård, skola och omsorg. För att i det här fallet göra skolpolitiken mer SD handlar det om invandring och hur den enligt partiet har förstört den svenska skolan.

Det är redan trångt i hörnet med partier som vill vara ett skolparti. Här finns Liberalerna och Centerpartiet sen tidigare. Miljöpartiet försökte – men fick lämna skolhörnet på grund av missriktad politisk ambition. Skolan är en viktigt fråga, och Jimmie Åkesson har rätt i att den varit stum i många år och mest handlat om i vilken form man ska få bedriva skolverksamhet.
 

De senaste åren har Almedalen varit en skatt för den som undrar ”hur man ska vara” i Sverige. Grunden till detta är den debatt om svenska värderingar som präglat politiken i snart ett decennium. I Almedalen gör det sig uttrycket att olika partiledare, i sina tal, listar saker man bör göra för att vara en del av den svenska värdegemenskapen. Olika partiledare sysslar med detta på varierande detaljnivå.

Eftersom Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna nu presenterat en ny ambition att bli ett skolparti, handlade Åkessons lista i år om saker man ska göra i skolan för att vara svensk. Här kommer den: komma i tid, ta hänsyn, visa respekt för vuxna, inte skolka, inte bråka, inte stöka och inte begå brott. Hur detta ska omsättas i politik är som vanligt svårt att förstå. Det är också det stora problemet som den här debatten om värderingar dras med – det är mycket oklart vart den egentligen leder. Det är också mycket oklart vad SD tillför till skoldebatten med sitt utspel om att förbjuda islamska klädesplagg i skolan.

Jimmie Åkesson talar i Almedalen.

Sverigedemokraterna har istället andra större problem att ta tag i. Jimmie Åkesson vill gärna framhäva Sverigedemokraternas ledande roll i det politiska landskapet, men på senaste tiden har det varit tydligt att SD inte längre är en dominerande kraft. Inte minst det hårda tonläget under EU-valrörelsen som ledde till att SD:s väljare tappade lusten och inte gick och röstade, borde få partiet att se över sin strategi.

Åkesson återkommer till att Sverigedemokraterna inte kommer att vara ett stödparti efter nästa val. Antingen sitter de i regering eller så går de i opposition. Det är inte en naturlag att det blir så och det vet Åkesson. SD behöver behålla sin storlek och sin attraktionskraft för de andra borgerliga partierna för att ta sig till nästa steg. Just nu ser det dåligt ut på båda fronterna.