Demirok fortsätter att låta som en sosse

ALMEDALEN Muharrem Demirok sätter sakta sin prägel på partiet.

Nu är Centerpartiet lika delar socialt som liberalt i sin framtoning, vare sig de gillar det eller inte.

Kanske har de till och med hittat en politisk fråga där de andra partierna lämnat öppet mål.

Centern brukar kalla sig för Sveriges mest positiva parti. Och det snällaste och det mest fikavänliga partiet. Sammantaget en bild av ett parti med mys i blicken och hopp om framtiden. Muharrem Demirok vill uppenbarligen vända den dystopiska skuta som varit samhällsdebatten de senaste åren. Men skutan är stor och vill knappt rycka på sig. Kontrasten blir särskilt tydlig en dag som denna där Centerpartiet och Sverigedemokraterna delar dag i Almedalen.


Sverigedemokraterna med sitt budskap att invandringen förstört den svenska skolan och Centerpartiet med budskapet att Sverige ska omfamnas av en ”varm liberalism”. Två budskap så långt ifrån varandra att det nästan är ofattbart att de uttalas från samma scen, med bara några timmars mellanrum.

Muharrem Demirok (C) talade i Almedalen på tisdagskvällen.

Centerpartiet bärs nu framåt av sina framgångar i EU-valet. De var inte stora, men de var tillräckligt för att partiet skulle känna av den uppåtgående rörelsen. Muharrem Demiroks position kanske inte stärktes, men den försvagades inte heller och nu är Centerpartiet på väg in på den socialliberala banan.

 
Centerpartiet har haft det svårt att hitta sin roll i den svenska politiken sen Annie Lööf lämnade och Muharrem Demirok tog över i början av förra året. Redan då lät Demirok som en sosse och det gör han fortfarande. Demiroks budskap handlar om samhällets ansvar för att hjälpa de som är svaga och hur integration och en bra skolgång kan lyfta människor till ett bättre liv. Integrationen är Centerpartiets huvudtema och här kanske Centern till och med har hittat en nisch i den svenska politiken där det faktiskt finns utrymme att äga en debatt.


Demiroks försök att bli ett skolparti flög inte och partier som ger sig in i skoldebatten finns det gott om. Med integration är det skralt i den svenska debatten. Socialdemokraterna har lämnat walk-over och på högersidan är det knappt ens Liberalerna som vill prata integration längre. Tidösamarbetet domineras av Sverigedemokraterna, ett parti som överhuvudtaget inte pratar om integration.


Centerpartiet har en lång väg fram till att hitta sin nya roll i det politiska landskapet. Många kommer att bli besvikna på vägen när detta borgerliga parti vänder blicken vänsterut. Muharrem Demirok gör sitt bästa för att mildra fallet för dem som drömmer om forna dagar och borgerliga samarbeten. I sitt tal pratade han om vägval och att stå kvar när det blåser kallt. Det har Centerpartiet gjort, men än har det inte slutat blåsa.