Kristerssons tal – som ett långdraget möte i riksdagen

ALMEDALEN: Om Moderaterna inte kände att de hade kris borde de göra det efter Kristerssons tal.

Statsministerpost eller ej så har Moderaterna blivit omsprungna av Sverigedemokraterna både när det gäller storlek och inflytande.

Men det verkar Ulf Kristersson knappt ha noterat.

Svensk politik är inte de brinnande talens eller retorikernas högborg. Ändå är det sällan en politiker ställer sig på scen och håller ett så oinspirerat och lågkvalitativt tal som Ulf Kristersson gjorde i Almedalen. Istället fick publiken förmodligen uppleva hur det skulle vara att sitta med på ett möte i regeringskansliet. Likheten mellan statsministerns tal och bara en allmän dragning om vad regeringen sysslar med var slående.

Ulf Kristersson kanske inte tar Moderaternas besvärliga situation på allvar.

Framför sig hade han en publik bestående av personer som bär partiet. Moderater som är folkvalda och engagerade. Moderater som har rest till Visby för att lyssna på sin partiledare och statsministerns tal. Moderater som vet att det de har framför sig är en utmaning.

Kristersson talar i Almedalen.

I två år har Moderaterna nu lett en regering som samarbetar med Sverigedemokraterna. Valet att släppa in SD i värmen var enkelt, men inte okomplicerat. Det är ett samarbete som cementerat maktbalansen mellan M och SD där SD är den dominerande parten. Sverigedemokraternas politik är grundstommen i Tidöavtalet och den politik som regeringen är satt att genomföra. Samtidigt driver SD på debatten allt längre högerut. En plats dit Moderaterna har svårt att gå. Partiet kämpar redan med hur de ska lyckas följa SD och samtidigt återvinna nyckelväljarna, kvinnorna och väljare i storstäder.

Sverigedemokraterna utmanar också M i frågan om vem det är som egentligen leder det här samarbetet. Ulf Kristersson är visserligen statsminister, men han har under de här två åren hållit en mycket låg profil. Inte minst när det kommer till att hantera Sverigedemokraterna och deras yviga partiliv. Inte minst blev det smärtsamt tydligt efter TV4:s granskning av SD:s anonyma konton på nätet. Medan Liberalerna satte ner foten och röt till, var det tyst från moderat håll. Socialdemokraterna och SD har också deklarerat att de är varandras huvudmotståndare i valet om två år.

Så var lämnar det då Moderaterna? Det är en fråga som många moderater hoppas få svar på. Några ledtrådar fanns i alla fall inte att finna i Ulf Kristerssons tal.

När Moderaterna nu går inför halvtid i den här mandatperioden verkar Kristersson mer bekväm med att blicka bakåt, än framåt.