Daniel Helldén levererade mer poesi än politik

ALMEDALEN: Miljöpartisterna försöker hitta tillbaka till sig själva efter ett år av turbulens och uppslitande inre strider.

Naturromantik och hoppfullhet verkar vara Daniel Helldén medicin för att ena den sargade rörelsen.

Ett lägereldstal är bra, men det är politiska brandtal som MP behöver.

Efter ett tufft 2023 har våren varit som ett lyckopiller för Miljöpartiet. EU-valet blev en succé och MP tog ett skutt upp från opinionens kalla källare. I dag är Miljöpartiet mer hoppfullt än på länge. De ska passa på att fira nu, det kommer inte hålla i sig.

De senaste åren har inte varit bra för Miljöpartiet. Sedan de lämnade regeringen i vredesmod vintern 2021 har det varit en tuff motvind ända fram tills nu. Väljarna har svikit. Partiet har använts som ett avskräckande exempel av högersidan och gått om Sverigedemokraterna som landets minst omtyckta parti. Inte ens Socialdemokraterna har velat ha med dem att göra. De båda partierna hade fått mer än nog av varandra under de sju gemensamma regeringsåren.

Sen kom konflikterna. Förra hösten går inte att beskriva som något annat än ett kaos. Inget parti går oskadat ur en partiledarstrid, men det är sällan det blir så infekterat som det blev den här gången. Medan Daniel Helldén ganska snabbt seglade upp som en favorit att ersätta Per Bolund som manligt språkrör, ville det då sittande språkröret Märta Stenevi något annat. Medan hon gjorde sitt bästa för att stärka sin makt inom partiet och ville se en helt annan kandidat vid sin sida, växte missnöjet med hennes ledarskap. Vi vet vad som hände – Daniel Helldén valdes med en rösts marginal till språkrör och hela processen och den interna kritiken blev för mycket för Stenevi som avgick.

Daniel Helldén höll tal i Almedalen på Gotland under torsdagen.

Striden i partiet hade många nyanser, bland annat handlade den om vad partiet ska fokusera på politiskt – ska de bredda sig eller ska de fokusera än hårdare på miljö- och klimatfrågan. Svaret hörde vi i Daniel Helldéns Almedalstal. Naturromantik och en annan ton kring den gröna omställningen. Den gröna omställningen ska inte innebära umbärande utan hopp, är MP:s slutsats.

Det nya språkrörsparet Amanda Linds och Daniel Helldéns främsta uppgift har varit att samla partiet och Helldéns tal i Almedalen var mer som ett lägereldstal än ett politiskt brandtal. Men politiken måste också komma om partiet ska göra sig lika relevanta i den nationella politiken som de lyckades med i EU-debatten. Just nu är det skralt med politik. Två profilfrågor för partiet är en ny form för reduktionsplikten och förkortad arbetstid. Frågorna hur är många, men svaren är ännu så länge få.