Vad skönt att vi slapp SD i Magdalena Anderssons tal

ALMEDALEN. Magdalena Andersson vägrar acceptera att hon inte är statsminister.

Socialdemokraterna saknar den offensiva stil som krävs för att ett parti i opposition ska kunna ta sig tillbaka till makten.

Ett klassiskt Andersson-tal kommer inte vinna några nya väljare.

Oppositionspolitiken har aldrig varit något för Magdalena Andersson. Under sin politiska karriär har hon jobbat i regeringskansliet. Först som tjänsteman, sedan som finansminister och efter att hon tog över som partiledare, som statsminister.

När Socialdemokraterna förlorade makten i valet 2022 spekulerades det om hon ens skulle sitta kvar, om livet i opposition var något för Andersson. Magdalena Andersson sitter kvar på partiledarposten och har istället löst det med att hon helt enkelt fortsätter att uppträda som om hon var statsminister. Men statsmannamässigheten och samarbetsviljan går förlorad när man är i opposition.

Då gäller det att vara offensiv.

 
Socialdemokraterna är ett enormt skepp som tar lång tid att vända och kanske går det inte alls utan hjälp av lotsar. Lotsarna i det här fallet får vara partiets arbetsgrupper som sedan valförlusten suttit och analyserat samhällsproblemen och nu ska börja presentera ny politik. Sammanhållning verkar vara ledordet, men frågan är hur detta ska utföras politiskt.

Något som piggade upp i Magdalenas Anderssons tal var att det inte bara handlade om Sverigedemokraterna och deras väl och ve. Under de senaste åren har allt för stor del av Socialdemokraternas tid gått åt att prata om SD.
 
 Vi vet att Socialdemokraterna är emot SD.
 Vi vet att de ser varandra som politiska huvudmotståndare.
 Vi vet att de försökt göra de två senaste valen till folkomröstningar om Sverigedemokraternas inflytande.
 
Alla vet det och efter EU-valrörelsen där toppkandidaten Helén Fritzon pratade om SD i stort sett i varje mening, var det uppfriskande med en paus ifrån detta.

 
Annars var talet ett klassiskt Magdalena Andersson-tal. Historiens långa linjer, kritik mot friskolesystemet och ett liten blinkning till Anderssons mamma. Vi har hört det förr. Ett lågmält klassiskt Andersson-tal kommer inte att vinna några nya väljare, men just nu verkar socialdemokratin nöja sig med att inte förlora de väljare de redan har.

Det kommer inte att räcka för en valvinst 2026 och snart måste det gå upp även för det socialdemokratiska partiet.