Helldén passerar Pehrson – L tappar i skolfrågan

Publicerad 2024-07-12 06.59

Efter år av kräftgång i opinionsmätningar ser nu Miljöpartiets språkrör ut att vinna högre förtroende bland väljarna.

MP-toppen Daniel Helldén går nu om Johan Pehrson (L) i topplistan över partiledarnas förtroende.

Det visar Aftonbladet/Demoskops nya mätning.

Miljöpartiet har under lång tid plågats av mycket lågt förtroende för partiets språkrör.

Men med den nya duon Amanda Lind och Daniel Helldén skymtas nu ett trendbrott.

Amanda Lind, som blev vald till språkrör i april, har från början åtnjutit ett relativt högt förtroende hos väljarna.

I Aftonbladet/Demoskops senaste mätning anger 21 procent av de tillfrågade att de har ganska eller mycket stort förtroende för Lind.

Hon följs av Daniel Helldén som får 14 procent, en ökning med en procentenhet sedan motsvarande mätning i juni.

Helldén går därmed om Liberalernas partiledare Johan Pehrson, som backar med två procentenheter till 13 procent.

Daniel Helldén (MP)

Analysen: Rider på medvinden från EU-valet

Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop, säger att Helldén snarare kommit ikapp Pehrson än passerat honom.

Anledningen kan vara att MP-ledaren har haft medgång i och med EU-valet, då MP gick fram starkt.

– Helldén lyckades etablera sig mer och rida på medvinden under EU-valrörelsen, och den effekten tycks ännu sitta i, medan Pehrson i stället har haft en motigare period, trots att de lyckades behålla sitt mandat i Europaparlamentet, säger Johan Martinsson.

Johan Pehrson tar också över bottenplatsen som den partiledare som flest väljare uppger att de ha mycket eller ganska litet förtroende för.

Tidigare har C-ledaren Muharrem Demirok hållit platsen varm, men nu är det alltså Johan Pehrson som åtnjuter mycket lågt förtroende.

– Ser vi på respektive partiledares långsiktiga trend så ser Pehrson sedan mars månad en ökning i andelen med lågt förtroende för honom, medan Demirok sedan dess ligger på ungefär samma nivå, säger Johan Martinsson.

Högst förtroende har väljarna alltjämt för Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. 48 procent av de tillfrågade i julimätningen uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende för S-ledaren.

Andersson följs av Ulf Kristersson (M) på 38 procent och Jimmie Åkesson (SD) på 36 procent.

Vården och skolan allt viktigare

Sedan EU-valet i juni har väljarna återfått intresse för svensk inrikespolitik. Aftonbladet/Demoskops mätning visar en tydlig uppgång för vårdfrågan.

I juni uppgav 30 procent av de tillfrågade att sjukvården var deras viktigaste fråga. I den färska mätningen från nu i juli ligger siffran på 35 procent.

En pressad sjukvård kombinerat med konflikten mellan arbetsgivare och fack, med strejk som följd, har sannolikt fört upp frågan högre på agendan.

Även skolfrågan har stigit i intresse hos väljarna. Flera partier gjorde utspel under Almedalsveckan om just skolan, vilket eventuellt kan var en förklaring till det ökade intresset.

I juni uppgav 18 procent av väljarna att de ansåg att skola och utbildning var den viktigaste frågan. I julimätningen ökar den siffran med sju procentenheter till 25 procent.

Även här möter Liberalerna motgångar. Partiet, vars högst prioriterade fråga är just skolan, tappar väljarnas förtroende i skolpolitiken.

I juni uppgav 16 procent av de tillfrågade att L hade den bästa skol- och utbildningspolitiken. Nu har partiet tappat två procentenheter.

Samtidigt stiger Sverigedemokraterna i samma fråga. SD och L får båda 14 procent i den senaste Aftonbladet/Demoskop-mätningen.

– Liberalerna har haft en allmänt motig period där de har tappat cirka 4 procentenheter sedan mars, medan SD under perioden har ökat ungefär tre till fyra procentenheter den senaste månaden, säger Johan Martinsson på Demoskop.

SD gjorde ett riktat utspel på skolområdet under Almedalsveckan och Jimmie Åkesson dedikerade delar av sitt Almedalstal till just skolan.

Åkesson har sagt att han vill att hans parti blir Sveriges nya skolparti. Det ska ske genom fokus på disciplin i klassrummen.

Lag och ordning toppar fortsatt listan över väljarnas viktigaste frågor med 43 procent.

Frågan om flyktinginvandringen har rasat med elva procent jämfört med mätningen i juni, då 27 procent av de tillfrågade ansåg att det var den viktigaste politiska frågan.

Magdalena Andersson (S) har högst förtroende bland väljarna.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.