Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Högerextrema framgångar ett hot mot Ukraina

De högerextrema blir största parti i ännu ett land i Europa.

Deras framgångar riskerar att förstöra enigheten om stödet till Ukraina.

Då är det en klen tröst att österrikiska FPÖ sannolikt inte får bilda regering trots valsegern.

Följ ämnen
Ukraina

Fortfarande finns någon form av anständighetsgräns när det gäller samarbete med högerextrema partier.

Så trots att FPÖ med sina 29 procent enligt vallokalsundersökningarna för första gången blir största parti i ett parlamentsval så är chansen liten att de ska få bilda regeringen.

Extrem ryssvänlighet

Kristdemokraterna, ÖVP, som blir näst störst vägrar samarbeta med FPÖ om partiledaren Herbert Kickl kräver att få bli premiärminister.

Herbert Kickl.

Skälet är att till och med konservativa ÖVP anser att han är för extrem i sin ryssvänlighet och i sin avsky mot invandrare.

Så enda chansen för FPÖ att få makten är om Kickl kliver åt sidan och lämnar över premiärministerposten till någon annan.

Det var precis vad som skedde i Nederländerna när Geert Wilders frihetsparti vann valet i slutet av förra året. Efter månader av sonderingar insåg Wilders att ingen var beredd att ingå i en regering där han var premiärminister. Sensationellt nog svalde han den personliga stoltheten och gick med på att kliva åt sidan för att hans parti ändå skulle få regeringsmakten.

Om Kickl är lika osjälvisk återstår att se. Får tror det.

FPÖ ser ut att bli störst i valet i Österrike.

Så än en gång kan vi få en situation där vi har en segrare i ett val i Europa men där det ändå blir någon annan som får regeringsmakten. Hur bra är det för tilltron till demokratin?

Nyligen vann en vänsterkoalition valet i Frankrike men president Macron gav uppdraget att bli premiärminister till en högerman, Michel Barnier.

Utestängs

Tyska högerextremisterna Alternativ för Tyskland vann nyligen delstatsvalen i Thüringen. Men de ser ut att bli utestängda från möjligheten att regera.

Nu talar mycket för att samma öde drabbar FPÖ.

Men att de blir utestängda från regeringsmakten kan inte dölja att extremhögern är på stark frammarsch i Europa.

Antinazistiska demonstrationer på valdagen.

Valvinnaren framför alla andra är invandringspolitiken. FPÖ står för en stenhård linje där Österrikes gränser i princip ska stängas för asylinvandring. Samtidigt vill man skicka ut alla som har fått nej på sina asylansökningar eller som inte lyckats integrera sig.

FPÖ vill riva upp den asylpakt som EU precis har antagit och ytterligare skärpa reglerna.

Chansen att de ska lyckas är liten i nuläget men FPÖ bidrar till att undergräva respekten för det asylsystem som antogs efter andra världskriget.

Viktor Orban och Putin i juli i år.

Med tanke på de högerextrema partiernas framgångar runtom i Europa är det svårt att se hur detta asylsystem ska överleva i längden. Förmodligen är det bara en tidsfråga innan reglerna urholkas ännu mer.

Men kanske ännu viktigare för upprätthållandet av den liberala världsordningen är att FPÖ sitter i knäet på Vladimir Putin. Vid sidan av Viktor Orbans Ungern är det svårt att hitta ett mer ryssvänligt parti i Europa.

FPÖ vill fortsätta importera billiga gas från Ryssland. Man motsätter sig de hårda sanktionerna mot Kreml och vill sätta stopp för vapenhjälpen till Ukraina.

Ukrainska soldater.

Omvälvande förändringar

Så länge man inte får regeringsmakten kommer ingen av dessa åsikter att få något stort genomslag i Österrike men det vittnar om att det starka stödet för Ukraina runtom i Europa är på väg att vittra sönder. Den tiden då det var självklart att stötta vapensändningar och ekonomisk hjälp till Ukraina är över i många av Europas tongivande länder. Ju längre kriget pågår desto svårare kommer det att vara att upprätthålla EU:s stöd till Ukraina trots alla ord av solidaritet som uttalas i Bryssel.

Beslut om sanktioner, vapensändningar och ekonomiskt hjälp till Ukraina kräver enhälliga beslut. Det räcker med att ett land börjar motsätta sig stödet så kan EU:s hittills enade front krackelera. Ju fler länder där de högerextrema och ryssvänliga partierna går framåt desto svårare blir det att hålla liv i stödet.

Artilleripjäser i en amerikansk vapenfabrik.

Detta sker samtidigt som USA vacklar alltmer. Joe Biden fortsätter att motsätta sig att Ukraina ska få använda de vapen som väst skickat för att attackera mål långt inne i Ryssland. Detta av rädsla för att provocera Ryssland.

Skulle Donald Trump dessutom vinna presidentvalet i USA riskerar stora delar av det amerikanska stödet att dras in.

Resultatet i Österrike visar att Europa står inför potentiellt omvälvande förändringar.