Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Förloraren som kan avgöra valet

Halvtid för regeringen

Han är mannen som kan avgöra nästa val.

Muharrem Demirok, Centerpartiets ordförande.

Centerpartiet och deras ledare Muharrem Demirok kan avgöra nästa val.

Det är halvtid. Regeringen har suttit av hälften av sin mandatperiod. Oppositionen likaså.

Avspark för andra halvlek gjordes för en vecka sedan då riksdagen satte igång igen efter sommaruppehållet. Bland annat med en regeringsombildning.

Söndagen den 13 september 2026 går Sverige till val igen. Mycket hinner hända innan dess. Men redan nu pågår förberedelserna för det nya slaget om väljarna.

Den svenska diskussionen utgår ofta från vad de största partierna gör och hur de mår. Men det är inte alltid det som avgör vem som avgår med valsegern.


Riksdagsvalet 2022 är ett utmärkt exempel. Tre förlorare bildade regering. Moderaterna liksom Liberalerna och Kristdemokraterna tappade alla stöd.

De som i stället såg till att Ulf Kristersson blev statsminister var Jimmie Åkesson och hans Sverigedemokraterna. Som vanligt flyttade de fram positionerna i riksdagsvalet.

Samarbetet befästes genom det omfattande Tidöavtalet. De fyra partierna förfogade tillsammans över en svag majoritet av riksdagens mandat.

Det motsatta förhållandet gällde Magdalena Andersson. Efter drygt tio månader som statsminister tvingades hon packa kappsäcken. Inte på grund av att Socialdemokraterna backat, de ökade. Utan för att två av hennes allierade, center- och vänsterpartierna, tappade mark.


Det finns för närvarande mycket lite, kanske ingenting, som talar för att Tidösamarbetet kommer att upplösas, gå upp i rök. Samarbetet på högerkanten måste betraktas som någorlunda stabilt.

På vänstersidan ser det annorlunda ut. Socialdemokraterna är det klart dominerande partiet på den kanten.

De kan med ganska stor säkerhet räkna in Miljöpartiet i sitt regeringsunderlag. De båda partierna satt i koalition under sju år mellan 2014 och 2021.

Vänsterpartiet kommer aldrig att bidra till en borgerlig statsminister. De såg visserligen till att riksdagen fällde Stefan Löfven (S) och hans regering under sommaren 2021. Men de såg också till att han återvaldes ett par veckor senare. Och släppte fram Magdalena Andersson som Löfvens efterträdare senare samma år.

Men för närvarande ser det inte ut som S, V och MP skulle kunna bli så stora att deras stöd uppgår till minst hälften av riksdagens ledamöter. Centern krävs för att Magdalena Andersson ska återkomma som statsminister.


Centerpartiet och deras ledare Muharrem Demirok kan alltså avgöra nästa val. Väljer de att stödja Andersson (S), aktivt eller passivt, kan hon bli statsminister. Utan deras stöd minskar chanserna avsevärt.

Centern har det näst längsta regeringsinnehavet efter Socialdemokraterna – i modern svensk historia. De satt i andra världskrigets samlingsregering. I koalition med Socialdemokraterna på 1950-talet. I flera av de borgerliga regeringarna på 1970-talet. I Fredrik Reinfeldts regeringar 2006 till 2014.

Men de har också agerat samarbetsparti till Socialdemokraterna vid flera tillfällen. Som på 1990-talet och med Januariavtalet 2019 - 2021 och sedan några månader till. Varken rött eller blått kan alltså räkna med deras stöd.

Så här ser alternativen ut just nu:

1. Regeringen och SD fortsätter. Det förutsätter att de sammanlagt inte tappar mer än två mandat. Jimmie Åkessons mål är att han och hans parti ska sitta i den här regeringen. Annars fortsätter samarbetet som nu. Ett sannolikt utfall av nästa val.

2. S, V och MP får egen majoritet. Andersson blir statsminister. I så fall är Centerpartiet maktlöst. Ett just nu otroligt alternativ.

3. Magdalena Andersson blir statsminister. Men med stöd även från Centern. Lika troligt som alternativ ett. Förutsättningen är förstås att Centerpartiets mandat gör att det rödgröna alternativet blir störst.


Marginalerna i svenska riksdagsval är normalt väldigt små. Jag betraktar Centerpartiets förhandlingsposition som mycket god – om Tidöpartierna inte får majoritet 2026.

Jag noterar också att Magdalena Andersson oavbrutet uttalar sig i positiva ordalag om Centerpartiet. Och att Demirok gör samma sak om S.

Han må ha utmålats som en förlorare. Men han och hans parti kan bli en vinnare.

TRE SPANINGAR

 Äntligen! Förhållningsregler från Naturskyddsföreningen om hur man ska leva klimatsmart med sina kläder. Högst 75 plagg. Fem nyköp per år. Tänk att plaggen ska hålla i femton år. Oräknat underkläder och strumpor. Utsläppen från textilindustrin är dubbelt så höga som de från flyget.

 Det har inte fötts så få barn i Sverige sedan mätningarna inleddes år 1749. Risken finns att befolkningen minskar i framtiden. Det leder i så fall till sämre ekonomi. Trenden med färre nyfödda syns i stora delar av världen och tros bero på minskad framtidstro.

 Osökt kommer man att tänka på ”not in my backyard” när man tagit del av den forskningsrapport som kommit fram till att flerfamiljshus inte byggs i de områden där kommunens politiker bor. Det spelar ingen roll var kommunen ligger, hur stor den är eller vilken majoritet den har.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.