Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Så påverkar mordförsöken valrörelsen

Donald Trump.

Mordförsök på en amerikansk presidentkandidat borde vara en oerhörd händelse. Men det känns som vi vant oss väldigt snabbt vid tanken på att det finns individer som försöker mörda Donald Trump.

Normaliseringen av det politiska våldet i USA och det extremt höga tonläget i valrörelsen gör att även Kamala Harris kan bli måltavla.

Det är inte ovanligt att ett uppmärksammat mordförsök utlöser ytterligare attentat, så kallade copy cats.

Vi vet ännu inte exakt vad som fick 58-årige Ryan Wesley Routh att försöka skjuta Trump. Vi vet dock att han var något av en särling som brann för Ukrainas sak. Lite väl mycket.

Kanske var det Trumps ovilja att utlova fortsatt hjälp till Ukraina om han vinner valet som fick Routh att genomföra sitt attentatsförsök. 

Mordförsöket är det andra på kort tid mot Donald Trump, en person som vi vet väcker starka känslor. Han är såväl älskad som hatad.

Men vid det första mordförsöket verkar gärningsmannen mest ha varit inriktad på att skjuta en känd politiker, oavsett vem. Thomas Matthew Crooks googlade på en rad ledande politiker, däribland president Joe Biden.

Vi vet inte hur långt utredningen har hunnit men intrycket är i alla fall att han valde Trump mest för att denne råkade ha ett valmöte i Pennsylvania i närheten av där 20-åringen bodde. 

Men den politiska kontexten där mordförsöken sker är ett USA där det politiska klimatet är oerhört hätskt. Vi har två dominerande partier som är som hund och katt trots att det politiska systemet för att inte lamslås kräver att de samarbetar. 

Två partier med helt olika verklighetsbilder som utmålar sina motståndare som farliga och ett hot mot nationen.

Vi har två presidentkandidater som inte sparar på krutet när det gäller att svärta ner den andres karaktär. I det sammanhanget är Donald Trump värst.

Han kallar Kamala Harris för galen och marxist. Harris har visserligen mer på fötterna när hon kallar Trump för lögnare och ett hot mot landets demokrati. Men samtalstonen ger intrycket av att det är två dödsfiender som står mot varandra snarare än två politiker med olika visioner för framtiden. Det senare är vad demokratiska val handlar om.

Det är inte konstigt att det lockar människor med personliga problem att smida mordplaner. Särskilt som USA är ett land där det är väldigt enkelt att skaffa sig ett potent vapen och därmed snabbt gå från tanke till handling.

60-talet var också en turbulent tid i USA när landet genomgick stora förändringar. Medborgarrättsrörelsen krävde ett stopp för rasismen och den organiserade diskrimineringen av de svarta. Förändringar som inte alla amerikaner gillade.

Inom loppet av några år mördades president John F Kennedy, presidentkandidaten Robert Kennedy och medborgarrättskämpen Martin Luther King.

I dag står USA åter vid ett vägskäl. Att fortsätta framåt i någon slags liberal riktning eller ta några steg tillbaka och värna traditionella värden. USA är väldigt tydligt delat i två.

Inför valet står kampen om invandringen, kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp och de enorma klyftorna i en ekonomi i omvandling som hackar.

Gärningsmannens bil stoppades på I-95.

När valrörelsen nu går in i sin slutfas finns det anledning att oroa sig för ytterligare attentatsförsök. Både Trump, som tidigare president, och Kamala Harris som vicepresident står under skydd av Secret Service. De är svåra att komma åt. Men som attentaten mot Trump visar, inte omöjliga.

Trump har inte varit sen att försöka utnyttja mordförsöken i sin politiska kampanj. Den ikoniska bilden på en Trump med blodigt öra som lyfter knytnäven i en trotsig gest följt av hans ord ”fight, fight, fight” såg ut att ha avgjort valet till hans fördel i juli.

Men effekterna av attentatet ebbade ut snabbare än någon kunde ana. Snart var det ”business as usual”.

Mordförsöket gav ingen uppgång i opinionsmätningarna.

Nu skriver Trump på sina sociala medier; ”Jag kommer aldrig att ge upp. Jag kommer aldrig att kapitulera”.

Polis utanför golfklubben.

Men den här gången finns det ingen ikonisk bild. Bara några gryniga foton av en AK-47:a och två mörka ryggsäckar i en skogsdunge på Trumps golfbana.

Den här gången läser jag inte några artiklar i amerikanska medier om att mordförsöket kommer att gynna Trump i valrörelsen. Vi har vant oss skrämmande snabbt.

Det är inte troligt att det senaste attentatet har någon avgörande påverkan på valutgången. Kanske kan till och med det faktum att Kamal Harris fördömt mordförsöket och säger att ”politiskt våld inte har någon plats i USA”, dämpa motsättningarna.

Både Harris och Trump kommer att resa kors och tvärt i vågmästarstaterna de sista 50 dagarna av valrörelsen. De kommer att vara exponerade. Skottsäkert glas runt talarstolen och skottsäkra bilar räcker långt.

Men precis som det finns potentiella attentatsmän som hatar Trump kan det finnas de som vill hämnas honom.

Det är inte bara Trump som behöver se över sin säkerhet. Om jag vore Kamala Harris skulle jag också oroa mig.

Joe Biden och Kamala Harris.