Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Debatten mest avgörande för Kamala

Trump har råd att misslyckas

Det är svårt att överdriva hur mycket debatten betyder för Kamala Harris chanser att vinna valet.

Det är hennes första och kanske enda tillfälle att bevisa för en mångmiljonpublik att hon är av det rätta virket för att bli president.

Som debutant är debatten mycket viktigare för henne än för Donald Trump.

Inför är det helt dött lopp i opinionsmätningarna mellan de två presidentkandidaterna.

Medan Trump har sju presidentdebatter innanför västen är detta hennes första.

Det finns sannolikt inte en väljare i USA som inte vet vem Trump är och har bildat sig en klar uppfattning om honom. Positiv, negativ eller lite mer avvaktande.

Kamala Harris är okänd terräng för majoriteten amerikaner.

Hon har visserligen varit vicepresident i snart fyra år men en väldigt osynlig och hårt kritiserad sådan.

Hon har inte prövats i någon valrörelse på nationell nivå. Hon hoppade av primärvalen 2020 i ett tidigt skede eftersom hon var chanslös mot det övriga fältet.

Kamala Harris har varit osynlig och hårt kritiserad som vicepresident.

Det enda som en större publik sett av Kamala Harris är hennes framgångsrika kröning som kandidat vid demokraternas partikonvent för en knapp månad sedan.

Då alltid med ett manus framför sig.

Hon gjorde visserligen en intervju med CNN efter konventet. Men då hade hon med sig sin vicepresidentkandidat Tim Walz att hålla i handen och hon fick i ärlighetens namn inga tuffa frågor.

Nu ställs hon för första gången öga mot öga med en motståndare som många skulle frukta.

Vilken Trump dyker upp?

Hon vet inte vilken Trump hon ställs emot. Är det mobbaren, mansgrisen, den självsäkre affärsmannen eller statsmannen som redan en gång varit president i fyra år?

Hon måste vara förberedd på att vad som helst kan hända.

Är det mobbaren eller statsmannen som dyker upp i debatten?

För Trump finns risken att han underskattar sin motståndare. Tror att han kan köra över henne ungefär som svenska landslaget i fotboll häromdagen körde över Estland och därför tror att man nu hittat rätt spelidé.

Även om det är första gången Harris är med i en presidentdebatt så är hon inte helt oprövad som debattör.

Hon ställdes mot Trumps vicepresident Mike Pence 2020 i en drabbning som de flesta ansåg att hon gick segrande ur.

Dåvarande vicepresidentkandidaten Harris och vicepresidenten Pence möttes i en debatt 2020. En debatt där de flesta såg Harris som segrare.

Som senator var hon en tuff utfrågare av de kandidater som Trump valt till Högsta domstolen.

Från sina år som åklagare har hon en vana att lägga fram sitt ”case”.

Förmodligen är det så hon skulle vilja se debatten utvecklas. Hon, åklagaren mot Trump, den dömde brottslingen.

Hon kommer att vilja förminska och förlöjliga Trump. Men det gäller att hon inte går för långt och framstår som dryg och överlägsen. Så som Al Gore gjorde i den första debatten mot George W Bush år 2000. 

”Kamrat Kamala”

Mer än att förhålla sig till Trump gäller det för Kamala Harris att visa upp sina egna styrkor. Att ha bra svar på programledarnas frågor. Inte bara rabbla siffror och fakta utan ge en bra berättelse om framtiden som kan gå hem hos de väljare som ännu inte bestämt sig.

Det här kan vara hennes enda chans att visa en mångmiljonpublik vad hon går för, hur hennes karaktär är och vilka frågor hon brinner för. Det är ytterst oklart om det blir fler debatter.

Trump kommer att försöka tvinga harris att ta ansvar för Bidens misslyckanden.

Trump kommer att försöka måla ut Harris som en farlig kommunist och ständigt upprepa det öknamn som han gett henne ”comrade Kamala”.

Donald Trump försöker sannolikt pressa Harris på det som varit mindre bra under Bidens och hennes tid vid makten. Han vill tvinga henne att ta ansvar för Bidens misslyckanden.

Som det katastrofala tillbakadragandet från Afghanistan eller det rekordhöga antalet migranter som tar sig över USA:s gräns mot Mexiko.

Biden gav Harris uppdraget att försöka minska antalet migranter. Hon misslyckades totalt och besökte inte ens gränsområdet för att bilda sig en uppfattning om läget.

Där kan hon bli hårt pressad.

Migranter vid gränsen mellan USA och Mexiko.

Hon kommer i gengäld att pressa Trump angående aborträtten. Han är väldigt nöjd över att ha lyckats få HD att häva den nationella rätten till abort men vacklar när det gäller ett totalförbud mot abort som många av hans konservativa väljare vill ha.

Det gäller också för Harris att framstå som tillräckligt tuff för att väljarna ska våga anförtro henne ett uppdrag som även innebär att hon blir landets överbefälhavare och ska hantera krig och konflikter.

I USA är det ingen fördel att i det sammanhanget vara både kvinna och av annan hudfärg än vit.

Visserligen är det en ny sanning i vår tid av sociala medier att den som vinner en debatt inte nödvändigtvis vinner valet.

Men med tanke på att Joe Biden i praktiken förlorade genom sin usla debattinsats i somras är det mycket som står på spel för Kamala Harris.

Trump har råd med en mindre bra insats. Harris måste prestera på topp.