Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Ett nederlag för Ulf Kristersson

I dag utses Billströms efterträdare

Utrikesminister Tobias Billström lämnar ett smörigt, intressant och viktigt toppjobb i en omvälvande tid.

Hans flykt från regeringen är ett stort nederlag för Ulf Kristersson.

Efter två år på ett av regeringens smörjobb påstår Tobias Billström att han vill göra någonting annat.

I dag, när riksdagen öppnar efter sommaruppehållet kommer Ulf Kristersson att meddela vem som efterträder Tobias Billström som utrikesminister.

Han skulle kunna vänta några dagar om han ville. Men det har jag otroligt svårt att tro att Kristersson vill. Det skulle allvarligt skada hans auktoritet och den är redan skamfilad.

Tobias Billström är regeringens mest erfarne minister. Hittills har han varit statsråd i tio år. Det är fyra år mer än Ulf Kristersson själv, sju år mer än finansminister Elisabeth Svantesson (M) och åtta år mer än alla andra ministrar i regeringen.

Han är också en av Ulf Kristerssons närmaste förtrogna. Inte bara som en av regeringens tyngsta ministrar. Utan också för att Kristersson utsåg Billström till gruppledare i riksdagen när han själv blev partiledare 2017. Gruppledarens viktigaste uppgift är att se till att hålla ordning på riksdagsgruppen, medla i konflikter och se till att alla röstar som partiledningen vill. Partipiskan personifierad. Många jobbiga samtal.

Dessutom sitter han i den moderata partiledningen, handplockad av Kristersson.


Men Billström är också en slitvarg. Han var migrationsminister i Fredrik Reinfeldts regeringar. Det är ingen dans på rosor utan ett av regeringens mest utsatta jobb. Hot, Säpopoliser – hela baletten.

För två år sedan utnämndes Billström till utrikesminister. Ett av regeringens tyngsta jobb. Visserligen jobbigt. Men också ”fint”, på engelska tituleras utrikesministern ”excellens”.

Men efter två år på ett av regeringens smörjobb påstår Tobias Billström att han vill göra någonting annat.

Ursäkta mig, förklaringen bär inte sannolikhetens prägel. En långväga, nitisk, framgångsrik och lojal medarbetare lämnar plötsligt den politiska scenen för att han vill göra något annat. Vad detta andra är påstår han sig inte veta. Inte heller när det nya livet startar.

Tror ni på det? Inte jag. Att Tobias Billström skulle ha lidit i sitt fina rum på Arvfurstens palats eller på de många internationella mötena om krig och fred är inte sannolikt. Han har, eller snarare har haft, ett intressant och mycket viktigt jobb i en intressant och omvälvande tid. Bara en självplågare skulle hoppa av det efter två år utan en utmejslad idé om hur alternativet ser ut. Och det har inte Billström. Eller säger i alla fall att han inte har.

Tyngden har ökat ytterligare genom att Sverige trätt in på ännu en internationell arena – Nato.

För Ulf Kristersson är Billströms flykt från regeringen ett nederlag. Kanske är det förklaringen till att hans kommentar till avhoppet på Instagram saknar all form av värme och hjärtlighet.

Om statsministern försökte övertala Billström att stanna vet vi inte. Billström vill inte svara på den frågan och Kristersson skriver inget om det i sina sociala medie-kanaler.

Något bättre jobb i regeringen kunde Kristersson i alla fall inte erbjuda. Det finns inte – förutom hans eget. Och finansministerposten. Men den posten är redan besatt.

Billströms efterträdare måste hämtas bland de M-ministrar som är kvar efter Billströms oväntade besked och Jessika Roswalls flytt till EU-kommissionen i Bryssel. Ett alternativ är ett moderat toppnamn som tidigare varit minister men som inte längre är det.


Uppförsbacken skulle vara för stor för en person utan tidigare ministererfarenhet. Flera tänkbara kandidater finns i den moderata regeringskretsen. Men vill Kristersson flytta på dem? Det är inte säkert. Men kanske blir han tvingad för att inte stå där med tvättad hals.

Utrikesministerns tyngd i regeringen är stor. Utrikespolitiken sköts i princip av regeringen, möjligen skulle man kunna säga att EU också har ett ord med i laget. Men riksdagen har mycket lite att säga till om. Tidösamarbetet omfattar inte heller utrikespolitiken.

Tyngden har ökat ytterligare genom att Sverige trätt in på ännu en internationell arena – Nato. Ett blåbär skulle snabbt kunna malas ner på den här posten.

Strax före klockan 15 i eftermiddag får vi veta vem Ulf Kristersson fastnat för. Samtidigt tar Tobias Billström sin portfölj och går hem. Det hade ingen trott för sex dagar sedan.


TRE SPANINGAR

 Varför säger Ebba Busch konstiga saker? Avskaffandet av flygskatten kallar hon ”extremt viktigt för svenskt näringsliv”. Det är inte sant. Skatten är 160 kronor på en tur och returbiljett mellan Malmö och Luleå. Om näringslivet inte klarar så små förändringar är landet mycket illa ute.

 Läkare varnar för den senaste formen av ”raw dogging”, aktiviteter utan hängslen och livrem. Man ska inte sitta still och stirra in i stolen framför under långflygningar. Det kan leda till blodpropp. Mat, vätska, toabesök, motion och stödstrumpor är det som gäller enligt vetenskapen.

 Väldigt lite är nytt under solen. Ukraina bygger nu underjordiska ammunitionsfabriker bekräftar presidenten. Sådana finns redan i Karlskoga. Även Nazityskland tillverkade flera typer av robotar i bombsäkra underjordiska utrymmen. Att bygga nya vapenfabriker kräver tid krigande inte har.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.