Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Advokatbyråns tre ägare har uteslutits

De tre ägarna av en advokatbyrå har uteslutits ur samfundet i år.

Det här är en berättelse om skråets största problem.

Advokatsamfundets disciplinnämnd meddelade i fredags att två advokater har uteslutits.

De två lämnade i fjol en byrå för att starta egen verksamhet, men var korkade nog att fuska i samband med övergången.

Duon, visade det sig, hade felaktigt redovisat viktig information om arbetstid och klienter och ansågs därmed så grovt ha brutit mot god advokatsed att de mot sitt nekande sparkas ut ur samfundet.

En nyhet av det här slaget är numera på sin höjd notismaterial, att skrået de senaste åren har haft problem med skurkar till försvarare torde få ha missat, men i just det här fallet finns intressanta omständigheter värda att uppmärksamma.

Som exempelvis att de två drev sin nya byrå tillsammans med en tredje jurist som även hon har uteslutits i år.


Den advokaten fick lämna samfundet efter att det bland annat visat sig att hon haft så omfattande och personliga kontakter med tolvåriga Adrianas mördare och dennes flickvän att hon hamnat i beroendeställning till paret.

Ännu en röd tråd är att det handlar om tre unga advokater som för bara några år sedan antogs av samfundet.

Så här ser det ofta ut nuförtiden. Unga försvarare har bråttom. I stället för att lära sig hantverket ordentligt, ta anställning på byrå och vägledas av äldre kollegor, ska egen låda startas.

Sannolikt för att det finns mer pengar i egen verksamhet än att vara anställd, för den som lyckas rent av betydligt mer pengar.

De verkar för övrigt i en bransch som har vuxit närmast explosionsartat. I början på 2000-talet fanns runt 3 000 advokater. Numera är det drygt det dubbla.


Och fler kommer det att bli. Samfundet har aldrig tidigare haft så många som knackar på dörren som just nu.

Visst, inte minst den grövsta brottsligheten har ökat i omfattning under denna tid, och ja, rättegångar tenderar att bli längre och längre, förr i världen kunde ett mord vara överstökat på ett par dagar, numera kan en huvudförhandling pågå i veckor och månader.

Men kåren har vuxit snabbare än brottsutvecklingen och när fler advokater ska konkurrera om uppdrag och inkomster kan det uppstå frestelser, inte minst hos gröngölingar utan färdigutvecklat omdöme.

Dessbättre är inte Advokatsamfundet omedvetet om problemet.

Tillsynsenheten, inrättad vid årsskiftet med det uttalade syftet att hålla ögonen på att försvarare följer det etiska regelverket, lämnade i förra veckan sin första rapport.


Det är ingen tillfällighet att den handlade om just unga advokater.

Tillsynen omfattade 17 byråer som drivs av advokater som varit verksamma högst fem år.

Slutsatsen var att standarden generellt var hög, men vissa brister identifierades här och där.

Fyra av dessa byråer fick besök under granskningen. I rapporten beskrivs kryptiskt att ett femte ställdes in ”på grund av oförutsedda omständigheter hos tillsynsobjektet”.

Det som hade hänt var att advokaten ifråga pikant nog gripits av polis dagen innan besöket som misstänkt för allvarlig brottslighet.

Att besöket inte blev av går dock svårligen att lasta granskarna för.

Tillsynsenheten är för övrigt en vettig idé. Att branschen har problem råder det ingen tvekan om. Och all kriminologisk erfarenhet säger oss att upptäcktsrisk har en dämpande effekt på många som är sugna att passera juridiska eller etiska gränser.

En annan bra förändring är att endast den som har varit advokat i minst fem år får ta på sig uppdrag där det finns misstankar om brott med straffminimum fyra års fängelse.

Det sorterar bort en hel del gröngölingar.

Att branschen behöver saneras råder det ingen tvekan om. Time will tell om de initiativ som samfundet har tagit - och som borde ha tagits tidigare - är tillräckliga eller om mer behövs.

Hursomhelst, på andra sidan stålbadet har rättsstaten stärkts.


En seger inte minst för alla de hederliga advokater som kåren i allt väsentligt består av.