Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

På tiden att mannen som körde in i ett demonstrationståg anhålls

Polis bevakar en pro-palestinsk demonstration i Borås helgen efter händelsen.

Det var på tiden att mannen som körde rakt in i en Palestinademonstration anhölls.

Polisens slarv med utredningen imponerar inte.

Lördagen den tionde augusti körde en man med sin bil rakt in i en pro-palestinsk demonstration i centrala Borås.

Några personer fick uppsöka sjukhus, men att ingen skadades allvarligt framstår närmast som ett mirakel.

Mohamed Karraz, en av arrangörerna, beskriver händelsen på följande vis i en en intervju i GP:

– Om inte folk hade dragit mig bort från bilen hade jag dött.

Det fanns med andra ord anledning att misstänka att synnerligen grov brottslighet hade begåtts, men riktigt så såg inte polisen på saken.


Ett vakthavande befäl gick nämligen ut i tidningar, radio och tv och ojade sig över att vittnesmålen spretade och att det var oklart vad som hade hänt.

Visserligen vittnade en hel del demonstranter om att föraren av den röda Saaben accelererade och medvetet kört in i tåget och att människor fick slänga sig ur vägen och att han sedan backade och tog sats igen.

Men den utpekade äldre mannen slog ifrån sig och sa att han hade fått punktering och att det i själva verket var han som hade blivit attackerad.

Utredningen hamnade hos en åklagare, som dock inte tyckte att händelsen var allvarligare än att polisen själv kunde leda förundersökningen. Materialet skickades därför tillbaka.

Det åklagaren inte kände till var att bilföraren under flera år delat hundratals rasistiska och högerextrema inlägg i sociala medier.

TwitterPlattformen X hette tidigare Twitter beskriver han sig som ”fullständigt konservativ och anti-vänster”.

En hel del av det gamla vanliga hatet mot muslimer, feminister och miljöaktivister figurerar i hans kommentarer tillsammans med hyllningar till den senaste tidens högerextrema kravaller i Storbritannien.

Pro-palestinsk protest i Borås, helgen efter händelsen.

Palestinier tycks han hata extra mycket.

”Slakta på. Palestinier är bäst döda”. ”Slå ihjäl skiten och använd som gödsel”. ”Utplåna palestinier”.

Ett beteende som onekligen är av intresse i sammanhanget, men dessa aktiviteter hade åklagaren inte en aning om då utredningen skickades tillbaka.

Det kände inte heller polisen till.

Det är journalister som har tagit reda på detta.

Med de nya uppgifterna som grund har polisen ”gjort en ny samlad bedömning av förundersökning” och har kopplat in sin grupp som arbetar mot demokratihotande brottslighet.

Ärendet har hamnat hos åklagare igen. Mannen har nu anhållits och delgivits misstanke om försök till grov misshandel med hat som motiv.

Det är naturligtvis bättre att polis och åklagare vaknar till liv sent än att de inte vaknar till liv alls. Men vi kan bara hoppas att det inte är för sent.

Bevis är en färskvara och mannen har under de snart två veckor som har gått sedan händelsen inträffat påpassligt nog raderat hatet i sina sociala medier.


Men det är inte bara polisen som har agerat saktfärdigt. De stora riksmedierna har ägnat händelsen ett anmärkningsvärt svalt intresse.

Lokalpressen, Inte minst Borås Tidning, har gjort goda insatser. Men mycket av det journalistiska jobbet har producerats av små mediehus på vänsterkanten: Flamman, Proletären och Dagens ETC.

Aftonbladet har skrivit en ledare i saken, men på nyhetsplats har denna och andra tidningar inte gjort tillräckligt.

Ja, jag själv kunde – nej, borde! – ha skrivit om den här historien tidigare.

Det är trots allt möjligen ett terrordåd som har begåtts.

Vi vet alla hur enorm uppmärksamheten hade blivit om det var en islamist som kört in i en demonstration till stöd för Israel.