Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Den kände polisen både fälls och frias

Den profilerade polisen åtalades för att ha hållit information Genrebild.

Den kände polisen både dömdes och friades i dag.

Dagsböter i stället för det ”fleråriga fängelsestraff” som åklagaren yrkade på – och en karriär som överlever.

Den profilerade polisen är känd från tidningar, radio och tv och är ett ofta anlitat expertvittne av åklagare i rättegångar om gängens brottslighet.

Han var åtalad för att bland annat ha hållit information om ett parti hasch på 150 kilo för sig själv i stället för att rapportera det till Polismyndigheten.

Ett parti som hans kriminelle källa, även han ställd inför rätta i detta mål, ruvade på.

Västmanlands tingsrätt går i sin dom delvis på åklagarens linje: domstolen skönjer i polismannens agerande ”konturer till ett brott”.

Men konturer är en sak och lagöverträdelser en annan och domstolen konstaterar att reglerna för hur poliser ska hantera sina källor har gjort det svårt för den åtalade att veta hur han ska agera.

Tingsrätten landar i att det inte har framkommit att polismannen ”avsiktligen åsidosatte sin rapporteringsskyldighet” och friar honom för grovt tjänstefel och brott mot tystnadsplikten.

Han döms till 90 dagsböter för oaktsamt tjänstefel och för olovligt förfogande.

En liten smäll på fingrarna på åklagaren, som yrkade på fler års fängelse.

Nu vet vi inte vad Hovrätten eventuellt kommer att tycka om saken, men ett straff bakom murar och poliskarriären hade varit över.

Domen är, liksom hela detta mål, mycket intressant.

Den ger en inblick i hur det brottsbekämpande underrättelsearbetet kan bedrivas, en värld där kriminella dubbelagenter rör sig i skuggorna och där polisiära arbetsmetoder stundom utmanar lagens och etikens gränser.

Den åtalade innehavaren av knarket har under rättegången vittnat om att den här soppan har inneburit att han nu är röjd som informatör åt polisen och att han svävar i livsfara.

Det stundande fängelsestraffet, har han berättat, måste avtjänas i isolering och efter frigivning kan han inte bo kvar i sin hemstad.


Mannen måste säga adjö till familj och vänner och börja om på ny, hemlig ort.

Jag finner ingen anledning att betvivla berättelsen.

Tingsrätten tar hänsyn till att 28-åringen lever under allvarliga hot och noterar att han har hjälpt polisen i olika utredningar.

Straffvärdet för brottsligheten han döms för ligger på mellan fem och sex år. Domstolen sätter ner det till tre år.

Är en rabatt på närmare 50 procent rimlig?

Jag tycker det. Kriminella källor som bidrar till att grov kriminalitet klaras upp måste ha någonting att vinna på sina insatser.

De hade av lätt insedda skäl annars hållit tyst.

Följ ämnen i artikeln