Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Ulf Kristersson har utsett sin efterföljare

Sveriges nya utrikesminister är en chansning.

Maria Malmer Stenergard har visserligen stora ambitioner men hennes CV kan närmast liknas vid en servettskiss.

Det vi såg i dag var främst en indikation på vem som i framtiden kan ersätta Ulf Kristersson.

Maria Malmer Stenergard har ett ovanligt tunt CV för att vara minister. Som nyutnämnd utrikesminister är det närmast lämpligt att återanvända den slitna frasen ”en servettskiss” när jämförelsen ska göras. Utöver sina två år som migrationsminister har hon ingen erfarenhet av framstående politiska positioner och hon saknar helt utrikeserfarenhet.

Det här är en utnämning som handlar om att bygga en efterträdare.

Maria Malmer Stenergard.

Maria Malmer Stenergard har stora ambitioner och den här utnämningen visar att Kristersson accepterat dessa. När man är partiledare finns bara två sätt att hantera partimedlemmar med partiledarambitioner - krossa deras hopp och drömmar eller lyfta upp dem till att bli en förtrogen. Ulf Kristersson har valt det sistnämnda.

 
Med två år kvar till nästa val och där Sverige äntligen är med i Nato verkar Ulf Kristersson inte har några större utrikespolitiska drömmar. I svallvågorna av Tobias Billströms plötsliga avgång har det också visat sig att Kristersson och hans nära vän och säkerhetssamordnare Henrik Landerholm, flyttat mycket av arbetet med utrikespolitiken till statsministern kansli. Det lär inte Malmer Sternergard bråka särskilt mycket om, efter att ha fått det här stora hoppet upp i den politiska karriären. För drygt två år sedan var hon ordförande i socialförsäkringsutskottet, i dag är hon utrikesminister. Det är ingen dålig resa.

Johan Forssell, Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard vid dagens presskonferens..

Utöver en ny utrikesminister aviserade Kristersson flera andra förändringar i regeringens sammansättning.

 
Maria Malmer Stenergard efterträds av Johan Forssell som blir ny migrationsminister. Han har länge nog förtvinat i ett hörn på UD som bistånds- och utrikeshandelsminister och lär vara mycket nöjd med en ordentlig portfölj. Ny i regeringen blir hans efterföljare. Den förre MUF-ordförande Benjamin Dousa blir ny bistånds- och handelsminister. Dousa har förekommit i ministerspekulationer tidigare men har inte tagit sig hela vägen in i Rosenbad – förrän nu. Dousa har genom åren varit en flitig debattör och ideologisk ledare inom borgerligheten och Moderaterna. Han hade säkert också hoppats på en finare ministerpost än det här.

Benjamin Dousa och Jessica Rosencrantz.

På posten som ny EU-minister utnämndes Jessica Rosencrantz. Rosencrantz har suttit i riksdagen i snart tre mandatperioder och blev i våras ordförande i EU-nämnden. Ingen skräll att hon blev EU-minister.

Johan Pehrson och Mats Persson byter jobb med varandra.

Regeringsombildningen var en fest som Liberalerna inte ville missa. Johan Pehrson och Mats Persson byter jobb med varandra. Pehrson blir utbildningsminister och Persson arbetsmarknadsminister. Om det är svårt att hålla isär dem är det för att det enda Johan Pehrson pratat om under sin tid som arbetsmarknadsminister är skola och utbildning. Nu kanske arbetsmarknadsdepartementet får en något mer intresserad chef som vill prata om vad man ska göra för att vända de dåliga arbetslöshetssiffrorna.

Johan Forsell.