Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Känd polis döms för tjänstefel

Uppdaterad 13.28 | Publicerad 10.50

Västmanlands tingsrätt. Arkivbild.

En känd polis döms till 90 dagsböter för tjänstefel och olovligt förfogande.

Han ska bland annat ha gett en kasserad skyddsväst till en person som är misstänkt för grovt narkotikabrott.

Polismannens kollega som också stod åtalad för tjänstefel frias däremot helt.

En känd polis som figurerat mycket i media åtalades i juli för grovt tjänstefel, olovligt förfogande och brott mot tystnadsplikten.

Misstankarna som kopplas till ett grovt narkotikabrott har sin början i ett fordonstopp utanför Västerås i början av 2024.

I en 28-årig kvinnas bil hittas 15 kilo hasch. Fyndet ledde vidare till en jämnårig mans garage. Där hittades ytterligare stora mängder narkotika.

Polismannen fick reda på haschpartiet en tid innan tillslaget via en Signal-chatt med den 28-årige mannen. Men trots detta rapporterade inte polismannen vidare informationen.

Därför åtalades han för grovt tjänstefel.

Det olovliga förfogandet gällde en skyddsväst, som polisen ska ha gett till en 28-åringen som är misstänkt för grovt narkotikabrott.

Åklagaren menade också att polismannen via sin telefon ska ha röjt uppgifter som han varit skyldig att hemlighålla. Tingsrätten delar åklagarens uppfattning om att polisen lämnat uppgifter till sin hustru som omfattas av sekretess. Men eftersom hans motiv inte var annat än att söka stöd har polismannen inte med avsikt att röjt sekretessbelagda uppgifter. Därför frias han på den punkten av tingsrätten.

Döms till dagsböter

Han döms nu i Västmanlands tingsrätt för tjänstefel av normalgraden och olovligt förfogande men frias för brott mot tystnadsplikten.

Polisen döms till 90 i dagsböter à 600 kronor.

Även polismannens kollega åtalades misstänkt för grovt tjänstefel. Han frias helt.

Båda polismännen har under hela processen nekat till brott.